Publicat 06/10/2014 16:24

El termini per tancar el registre d'immigrants i demanar vot anticipat venç dimarts

Urna electoral, elecciones
EUROPA PRESS

També és quan els ajuntaments han de fer arribar les seves propostes de punts de votació

BARCELONA, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

Els primers terminis fixats en el decret de convocatòria de la consulta d'autodeterminació prevista per al 9 de novembre finalitzen aquest dimarts sense que el Govern ni els partits proconsulta hagin donat pistes de com actuaran si aspiren a sortejar la suspensió del Tribunal Constitucional (TC).

Segons el decret, el 7 d'octubre es tanca el termini perquè els immigrants comunitaris i de tercers Estats que tinguin dret a participar a la consulta i vulguin fer-ho es registrin davant de les seves comissions territorials de seguiment, òrgans que encara no s'han creat.

El mateix termini --de dimecres 1 a dimarts 7-- estava previst perquè sol·licitessin votar de manera anticipada els residents a l'estranger inscrits en el registre habilitat, els que estiguessin a l'estranger de manera puntual, els presos i els catalans amb alt nivell de dependència.

Per tot això, s'havien de crear abans les set comissions territorials de seguiment --Barcelona, Girona, Lleida, Camp de Tarragona, Catalunya Central, Alt Pirineu i Aran i Terres de l'Ebre--, que depenen de la Comissió de Control, i que són equivalents a una junta electoral i a les seves delegacions territorials.

REUNIÓ DEL GOVERN

Després de la reunió de divendres en què el Govern i els partits proconsulta van pactar mantenir el 9N sense donar pistes de com preveuen fer-ho tot sortejant la suspensió del TC, està per veure quines decisions adopta aquest dimarts l'executiu català en la seva reunió, per seguir donant passos cap a la votació.

Una de les mesures que podria estudiar el Govern d'Artur Mas és impulsar un acord que modifiqui els mecanismes i terminis previstos en el decret de convocatòria, de manera que aquelles gestions que haurien d'estar ja tancades aquest dimarts puguin portar-se a terme més endavant.

A més, és possible que es canviï el mecanisme perquè els immigrants residents a Catalunya puguin registrar-se i participar al 9N, un extrem que ha apuntat aquest dilluns la portaveu d'ERC, Anna Simó: ha sostingut que aquest col·lectiu podrà votar, però ha obert la porta que es faci sense seguir "les formes o maneres que estan escrites en el decret".

Sempre segons el decret, la publicació del cens definitiu --obert a introduir petits canvis per al·legacions-- s'hauria de produir com a molt tard divendres 10, de manera que la Comissió de Control pogués sortejar la composició de les taules electorals entre l'11 i el 18 d'octubre.

EL PAPER DELS MUNICIPIS

El decret --publicat el 27 de setembre-- estableix també que els ajuntaments catalans tenen deu dies per lliurar al Govern una proposta sobre quins locals acolliran els punts de votació per a la consulta.

Així, els municipis haurien de lliurar la seva proposta a la Conselleria de Governació abans del 7 d'octubre, perquè el Govern pugui fer pública la relació definitiva de punts de votació abans del diumenge 12.

També seran els ajuntaments els qui hauran de difondre en el seu tauler d'anuncis entre el 19 i el 24 d'octubre com es reparteix l'ús d'espais públics per fer campanya, així com la distribució de cartells i espais de publicitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés