Publicat 29/09/2014 22:43

El TC suspèn la llei de consultes, la convocatòria del 9N i la seva preparació

Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

Justifica la seva rapidesa en la "transcendència constitucional i política" de la qüestió

MADRID, 29 set. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat aquest dilluns per unanimitat, després d'una reunió de poc més d'una hora, admetre a tràmit els dos recursos del Govern contra la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria de "consulta popular no refrendària" del 9 de novembre, el que en aplicació de l'article 161.2 de la Constitució produeix la suspensió automàtica de les dues disposicions durant un mínim de cinc mesos.

Les providències expliciten que la suspensió supera també a les "actuacions de preparació per a la convocatòria de l'esmentada consulta o vinculades a elles", així com els actes o resolucions que hagin pogut dictar-se en aplicació dels preceptes de la Llei de Consultes.

Els 12 magistrats que componen el ple, de manera unànime, han dictat sengles providències i també un comunicat --fet res habitual després d'una mera admissió a tràmit--, en què justifiquen la seva rapidesa que són conscients de la "transcendència constitucional i política de les qüestions plantejades".

Alhora, s'ha acordat donar trasllat de les demandes al Congrés dels Diputats i al Senat, així com el Parlament i Govern de Catalunya, que tenen un termini de 15 dies per a personar-se en el recurs presentat contra la llei, i un altre de 20 dies per a personar-se en el procediment relatiu a la impugnació del decret.

Les parts disposaran d'idèntics terminis per a, en cada cas, formular les seves al·legacions. També s'han designat als magistrats que seran els ponents de les sentències que es dictaran en el seu moment, i que seran Pedro González Trevijano per al recurs contra la Llei de Consultes i Juan Antonio Xiol per al presentat contra la convocatòria del 9N, segons han confirmat a Europa Press fonts del tribunal.

Des del tribunal s'adverteix que l'admissió a tràmit no suposa cap pronunciament sobre el fons dels citats recursos, que el Tribunal resoldrà al seu moment.

Afegeixen que les admissions no solen revestir dificultats des del punt de vista tècnic-jurídic, doncs consisteix en supervisar que es compleixen els requisits formals que exigeix la llei: compliment dels terminis per a la interposició del recurs, legitimació del recurrent o que la norma o disposició siguin recurribles.

El ple tan sols ha durat una mica més d'una hora, si bé el tribunal de garanties treballava des de primera hora de la tarda per a, en primer lloc, tenir a punt els preceptius informes sobre l'admissibilitat dels recursos del Govern, i després per reunir als 12 magistrats que integren en òrgan, de majoria conservadora.

Ha estat passada la una del migdia quan l'advocada general de l'Estat, Marta Silva, ha registrat els dos recursos i s'estava a expenses de conèixer si el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, convocava al ple d'urgència, fet que ha ocorregut poc més tard, convocant-se als magistrats a les 18.30 hores.

COMUNICAT

A més, de manera insòlita el ple ha fet públic un comunicat en el qual explica que decisió no s'ha demorat --s'ha produït només set hores després de presentar-se les impugnacions-- perquè és conscient de "la transcendència constitucional i política" de les qüestions plantejades.

La nota del ple afegeix que aquesta transcendència l'entén "per a la societat espanyola en el seu conjunt i, en particular, per a la catalana" i que la seva decisió s'ha limitat a comprovar la concurrència de les condicions processals d'admissibilitat dels recursos, sense cap consideració respecte al fons dels mateixos.

El comunicat incideix que la sessió del ple d'aquest dilluns és de caràcter "ordinari", i que la impugnació del Govern "produeix la suspensió de la disposició recorreguda", per la qual cosa el Tribunal ha acordat l'esmentada suspensió "tant dels preceptes recorreguts de la Llei com del Decret impugnat".

TERMES DE LA SUSPENSIÓ

La providència sobre la consulta explicita, pel que fa als termes de la suspensió, que el decret i els seus annexos de convocatòria queden suspesos des d'aquest dilluns, data d'interposició del recurs, per a les parts del procés i des de la seva publicació en el BOE per a tercers, "així com les restants actuacions de preparació per a la convocatòria de l'esmentada consulta o vinculades a ella".

En el cas de la resolució sobre la Llei de Consultes, l'aplicació de la suspensió té els mateixos terminis i afecta també a "quants actes o resolucions hagin pogut dictar-se en aplicació dels mateixos".

Les resolucions són comunicades als presidents del Parlament de Catalunya i a la Generalitat, i s'ordena a més publicar la incoació del procés en el BOE i el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

El Govern havia demanat la suspensió de la llei catalana i del decret de convocatòria, però també "les restants actuacions de preparació, realitzades o procedents, per a la convocatòria de l'esmentada consulta, així com de qualsevol actuació vinculada a la referida consulta".

Els principals arguments del Govern són que una comunitat autònoma no té competència per organitzar un referèndum i, a més, en el cas de la convocatòria del 9N, que "el seu contingut atempta contra l'atribució de la sobirania nacional, que correspon al poble espanyol" i contra l'"indissoluble unitat de la Nació espanyola".

En el cas de la llei de consultes, el Govern ha impugnat el Títol II, les disposicions transitòries primera i segona i la disposició final primera amb arguments que subratllen que les consultes que la llei considera "no refrendàries" constitueixen en realitat "materialment un autèntic referèndum, al preveure una consulta al cos electoral a través d'un verdader procediment electoral".

Pel que fa al decret de convocatòria, el Govern es basa en dos tipus de motius, uns de tipus competencial, "mentre que la Comunitat Autònoma de Catalunya no té competència per convocar un autèntic referèndum" i altres relatius a la sobirania nacional i l'indissoluble unitat de la nació espanyola, continguts en els articles 1.2 i 2 de la Constitució.

Tant en el recurs d'inconstitucionalitat de la llei com en la impugnació del decret de convocatòria, el decret invoca l'article 161.2 de la Constitució, d'acord amb el que s'estableix a l'article 30 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, per demanar al TC que "es produeixi la suspensió dels preceptes que es recorren i les restants actuacions de preparació, realitzades o procedents, per a la convocatòria de l'esmentada consulta, així com de qualsevol actuació vinculada a la referida consulta".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés