Publicat 22/10/2014 18:29

El TC ja té tots els documents per resoldre sobre el fons

Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

El Govern espanyol impugna les comissions de seguiment i demana no aixecar la suspensió de la consulta

MADRID, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ja té sobre la taula tota la documentació necessària per poder entrar en el fons del debat sobre les impugnacions presentades pel Govern central contra la Llei de Consultes no referendàries i el decret de convocatòria de la votació.

Fonts del tribunal han assenyalat a Europa Press que és molt difícil que l'assumpte vagi a tractar-se al Ple que té previst celebrar-se la primera setmana de novembre, ja que malgrat disposar ja de les al·legacions presentades pel Govern i el Parlament contra la iniciativa del Govern espanyol encara cal que els magistrats Pedro José González-Trevijano i Juan Antonio Xiol Ríos elaborin les seves respectives ponències, que són les que se sotmetran a debat per part dels 12 magistrats del TC.

En tot cas, la inclusió d'aquest assumpte a l'ordre del dia del Ple del Tribunal Constitucional és decisió del president de l'òrgan, Francisco Pérez de los Cobos.

L'elaboració de les esmentades propostes porta el seu temps, pel que sembla poc probable que el TC emeti la seva sentència abans del pròxim 9 de novembre.

De moment, el Govern espanyol no ha pres cap iniciativa davant d'aquest òrgan en relació amb el procés participatiu que ha anunciat la Generalitat per al 9N, segons han informat a Europa Press fonts de l'Executiu.

Abans que s'arribi a emetre un dictamen final sobre la consulta sobiranista, el Constitucional ha de contestar a la petició de la Generalitat perquè s'aixequi la suspensió decretada el passat 29 de setembre, i el Govern espanyol ha informant en contra d'aquesta pretensió.

INFORME SOBRE SUSPENSIÓ

En el seu escrit d'al·legacions, que té data del passat dia 15, es defensa que el manteniment de la suspensió "no genera cap perjudici a l'interès públic" tenint en compte que l'ordenament jurídic disposa de cursos adequats per facilitar la participació de tots els individus en la vida política.

Afegeix que la data del pròxim 9 de novembre "no és peremptòria ni imprescindible" perquè l'anomenat principi de participació política tingui plena i absoluta efectivitat i que es pot esperar fins que el TC es pronunciï sobre el fons de l'assumpte.

"I només llavors, de considerar el Tribunal que la consulta compleix els paràmetres de constitucionalitat, podrà celebrar-se amb plenes garanties", afegeixen els Serveis Jurídics de l'Estat.

Addueix l'Advocacia que si des de l'entrada en vigor de la Constitució del 1978 no s'ha celebrat encara una consulta sobre la independència d'una part de l'Estat, "és lògic pensar que pugui ajornar-se diversos mesos en espera d'una sentència sobre el fons sense que el principi democràtic trenqui o es menyscabi un àpex".

Per al Govern espanyol, la consulta inicialment convocada per Mas si produiria efectes jurídics "perquè serveix d'orientació, impuls i curs i la iniciativa i actuació" de la Generalitat.

Conclou que la celebració del 9-N convocada en el decret "produiria una lesió grollera, evident i qualificada a la primacia de la Constitució, al sistema de garanties dissenyat per assegurar-la".

INFORME SOBRE COMISSIONS DE SEGUIMENT

A més, i amb data del passat 10 d'octubre, els Serveis Jurídics de l'Estat van impugnar el decret pel qual la Generalitat va nomenar els membres de les comissions de seguiment de la consulta sobiranista del 9 de novembre.

En el seu escrit, a què ha tingut accés Europa Press, l'Advocacia de l'Estat assenyala que a l'efectuar els nomenaments, el president de la Generalitat, Artur Mas, "incompleix novament, de manera clara i reiterada" les resolucions del TC.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés