Actualitzat 18/09/2014 15:15

Tamames veu possible "una nova Transició" per a la unitat d'Espanya

El economista Ramón Tamames
EUROPA PRESS

"Tenim un problema amb Catalunya perquè no hi ha un projecte per a Espanya"

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

L'economista i historiador Ramón Tamames ha afirmat aquest dijous que Catalunya no ha de ser ser independent per resoldre els seus desacords amb el Govern espanyol, ja que la independència seria nefasta econòmicament, i ha afegit que "una nova Transició és possible" per aconseguir la concòrdia.

En una conferència al Cercle del Liceu de Barcelona per explicar les conseqüències econòmiques de la independència de Catalunya d'acord amb el seu llibre 'On vas, Catalunya?', ha asseverat: "Ho tenim difícil, complicat, però altres tràngols igualment difícils per a Espanya en el seu conjunt es van superar al seu moment".

"Les coses es compliquen tremendament perquè hi ha plantejaments impossibles de modificar perquè no volen raonar sobre certs temes, però hi ha parts que sumen més que els irreductibles que sí poden negociar", ha sostingut.

A més, ha defensat que "el dret a decidir és de tot el poble espanyol", i no es pot plantejar una solució bilateral entre l'Estat i Catalunya, sinó una solució global.

Tot i això, ha lamentat: "Tenim un problema amb Catalunya perquè no hi ha un projecte per a Espanya. Difícilment se'n van a solucionar els problemes si no hi ha un projecte comú" que propiciï una il·lusió compartida.

A favor de la unitat, ha recordat que la Constitució la van votar el 68% dels catalans, per sobre de la mitjana nacional, i en un 92% dels casos a favor, més que a la Comunitat de Madrid, i que en l'elaboració de la Carta Magna, amb el suport dels diputats catalans, es va descartar incloure el dret d'autodeterminació i un estatus especial per a Catalunya.

Ha compartit les tesis que la independència de Catalunya suposaria la sortida de la UE, això seria un col·lapse econòmic, i tornar a entrar seria un problema molt llarg, incloent que no hauria accés a la liquiditat del Banc Central Europeu (BCE) per a les entitats financeres catalanes, que haurien de canviar la seva seu.

Tamames, com recull en el seu llibre, advoca per una Agència Tributària espanyola federal amb presència paritària de l'Estat i les regions, limitar la solidaritat interterritorial al 4% del PIB --com passa a Alemanya i a la UE-- i mutualitzar el deute.

DEBAT SENSE DEMORA DELS 23 PUNTS

També ha proposat una reorganització del Senat --"que és una cambra que no serveix per a res"--, la seu de la qual podria estar a Barcelona; crear un Ministeri de qüestions territorials, i altres solucions que han de discutir-se per buscar la concòrdia, ha exposat; en aquesta línia, ha instat el Govern espanyol a debatre sense demora amb el català els 23 plantejaments que li ha fet arribar.

Respecte als paral·lelismes entre el procés independentista de Catalunya i Escòcia, ha asseverat que "són coses diferents", ja que Escòcia té la possibilitat de tornar a ser independent segons els acords que va arribar amb Anglaterra quan es van unificar els dos regnes.

Ha repassat que en altres moments històrics es va pensar que la independència de Catalunya era possible, però no ho ha estat, no perquè vinguessin les tropes, sinó perquè faltava la massa crítica, ha opinat, i ha cridat a esperar "a veure què passa" ara i si hi ha majories suficients.

La conferència ha estat organitzada per la Fundació Catalunya Societat Civil, presidida per l'economista i advocat Jacint Soler Padró, que ha instat a buscar fórmules perquè no hi hagi perdedors i ha afirmat que hi ha un problema de concòrdia a Espanya i Catalunya, però que la batalla per la concòrdia no està perduda, i que cal insistir en "llançar a la societat un missatge de realisme i sentit comú", com ha afirmat que fa Ramón Tamames, a qui ha qualificat de català il·lustre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés