Publicat 29/09/2014 17:43

Sánchez condemna la "fallida de la legalitat" de Mas i demana a Rajoy renovar la Constitució

Pedro Sánchez en Ferraz
PSOE

Defensa que quan es vulnera la llei, la resposta legítima són "les solucions que ofereix l'Estat de Dret"

MADRID, 29 set. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha condemnat aquest dilluns la "fallida de la legalitat" perpetrada pel president de la Generalitat, Artur Mas, amb la convocatòria de la consulta del 9 de novembre i ha garantit el suport del seu partit als recursos presentats en contra seu per l'executiu central.

Però, dit això, ha avisat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que la "millor defensa" de la Constitució és la seva renovació.

Així ho ha assenyalat el líder del principal partit de l'oposició en una roda de premsa a Ferraz, en què ha lamentat la conducta de Mas, perquè "danya profundament la democràcia espanyola" i ha tornat a deixar clar el suport dels socialistes al recurs del Govern espanyol en defensa i garantia de la legalitat.

A partir d'aquí, ha insistit que la situació exigeix fer política i això significa, segons la seva opinió, reformar la Constitució, perquè "petrificar-la no la farà més forta".

Sánchez ha advertit Rajoy que "governar no és solemnitzar l'obvi" i que a una crisi política no es pot respondre única i exclusivament llegint articles de la llei.

Per això, ha garantit que el PSOE seguirà proposant la reforma de la Carta Magna: "Sóc molt tossut i plantejaré una i una altra vegada al president del Govern espanyol la reforma constitucional, amb tot l'afecte, el respecte i amb la lleialtat que sap que li tinc al president del Govern espanyol", ha dit, convençut que la millor alternativa a aquesta situació és arribar a un acord que sigui ratificat per tots els espanyols.

Sánchez ha criticat amb duresa l'actitud de Mas i ha defensat que, amb la convocatòria de la consulta, pretén donar "el primer pas" a una declaració d'independència.

D'aquesta manera, considera que el president de la Generalitat està col·locant la societat catalana i l'espanyola en el seu conjunt en un "difícil dilema".

AVÍS A MAS

Però, a més, ha avisat de l'extrema gravetat que suposa aquesta decisió fora de la legalitat democràtica, que ha pres a més estant plenament conscient que així ho està, i ha recalcat que la situació creada és de la seva "exclusiva responsabilitat".

"En democràcia, els procediments són la garantia de la democràcia i no pot justificar-se cap acte contrari a la llei", ha remarcat.

Sánchez ha insistit que no hi pot haver "democràcia sense llei, ni llei sense democràcia", i ha subratllat que, en una democràcia, les lleis es canvien conforme als procediments que estan a la llei.

"I quan la llei es vulnera l'única resposta legítima és aplicar les solucions que ofereix l'Estat de dret", ha afirmat.

Però, dit això, ha defensat que la crisi no es resoldrà "amb trinxeres ni amb l'encreuament de monòlegs", que, segons ha dit, s'està veient en els últims mesos.

Segons la seva opinió, el cert risc de fractura profunda que amenaça a la societat catalana i espanyola "només es pot veure superat amb voluntat d'acord i amb un lideratge polític constructiu".

Segons la seva opinió, la tensió que existeix només es podrà resoldre amb un acord que pugui ser ratificat per tots els ciutadans, no amb "una votació sense acord que el que busca és la confrontació, aprofundir en la divisió i provocar la fractura social".

Sánchez ha recalcat a més que "no té sentit" que sigui precisament ara que Catalunya té les quotes d'autogovern més elevades quan es plantegi aquesta ruptura de la convivència i es defensin "miratges" que identifiquen la independència amb la finalitat de tots els problemes de la societat.

Ha recalcat també que cap dirigent té dret a trencar aquest vincle, a fer elegir els ciutadans entre les seves dues identitats ni a saltar-se la legalitat.

I en aquest context, ha assegurat que el PSOE treballarà per buscar una solució, que se centra en avançar "per la concòrdia i contra la fractura", trobant un model de convivència que satisfaci catalans i espanyols.

La proposta dels socialistes, ha recordat, és renovar i millorar aquest marc de convivència comuna que es van donar tots els espanyols el 1978 perquè pugui seguir permetent una convivència "còmoda i fructífera per a tots".

PROPOSTA SENSE CONDICIONS PRÈVIES

Per aquesta raó, ha tornat a convidar tots els partits a aquest projecte, que el PSOE presenta "sense cap tipus de condicions prèvies i amb voluntat d'aconseguir un pacte que serà bo per a Espanya i per a Catalunya".

Sánchez, que ha insistit que està convençut que aquesta reforma s'obrirà camí abans o després, no ha posat terminis a la seva proposta i només ha dit que el PSOE la presentarà quan compti amb "suficient consens".

De la mateixa manera, tampoc creu que aquesta iniciativa tingui una data la qual "caduqui", perquè creu que és l'única solució a aquesta crisi.

Segons la seva opinió, la Constitució necessita ser reformada "sí o sí" per ser actualitzada, però el "desafiament territorial" ho ha fet urgent.

Per això, ha assegurat que espera que el president del Govern estatal prengui consciència d'aquesta necessitat i afronti aquest procés de reforma.

Sánchez ha recalcat que no ofereix aquesta reforma constitucional "per calmar les ànsies independentistes", sinó per donar resposta a aquesta necessitat d'un nou marc de convivència territorial que creu que és el que demana la majoria de la societat espanyola.

"La meva proposta no té res a veure amb canviar les ànsies independentistes, només amb la urgència de donar resposta al sentiment d'una majoria de catalans que vol seguir vivint en convivència", ha insistit.

El líder del PSOE no ha opinat sobre el que pugui passar a partir d'ara si el president de la Generalitat segueix amb els seus plans --del que tampoc ha parlat Rajoy--, i ha explicat que per poder afirmar que donarà suport al Govern espanyol en les respostes que doni primer ha de conèixer-les.

Això sí, ha insistit que no cal quedar-se "únicament en la legalitat", sinó que cal oferir respostes polítiques i posar l'èmfasi en el qual uneix els catalans i la resta d'espanyols, perquè creu que és l'única manera de fer front a aquest desafiament independentista.

D'altra banda, Sánchez també ha defensat el suport del PSOE als dos recursos que ha plantejat el Govern espanyol --a la llei de consultes i al decret de convocatòria de la consulta--, si bé ha apuntat que és "raonable" la posició del PSC, que va votar favorablement a la llei al Parlament, perquè d'acord amb aquest text poden articular-se vies "legals" de participació en qüestions que sí són competència de l'Estatut.

Dit això, ha recalcat que els socialistes catalans comparteixen amb la resta de socialistes que aquesta llei no pot donar "aixopluc" a la consulta del 9N.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés