Actualitzat 07/09/2014 10:38

Romeva insta ICV a defensar el 'sí-sí' per construir una república amb doble nacionalitat

Raül Romeva (ICV)
EUROPA PRESS

Defensa una aliança amb forces com Guanyem Barcelona perquè competir no els beneficia

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

L'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva ha instat el seu partit a apostar pel 'sí-sí' en la doble pregunta de la consulta del 9 de novembre, per poder construir un Estat català republicà, sense exèrcit i amb la possibilitat de mantenir la doble nacionalitat.

"Jo voldria que ICV apostés pel 'sí-sí'. Sóc dels que creuen que no hi ha alternativa. No veig marge per a una opció federal", ha recalcat en una entrevista d'Europa Press per la publicació del seu llibre 'Som una nació europea (i una carpeta incòmoda), editat per Rosa dels Vents.

Per a Romeva --que participarà a la 'V' de la Diada-- no hi ha dreceres ni alternatives possibles a la via independentista, per la qual cosa defensarà el doble 'sí' en el si del partit, tot i que ha deixat clar també que respectaria que els ecosocialistes optessin finalment per donar llibertat de vot.

Així, ha assegurat que no li suposa cap problema que dirigents i militants de la seva formació acabin apostant per la resta d'opcions, i fins i tot que escullin no votar, perquè comparteix amb tots ells molts altres aspectes de l'ideari polític d'ICV.

"A mi no em preocupa només el 9N, em preocupa sobre tot el país que tindrem després", ha explicat Romeva, després de precisar que batallarà perquè un govern d'una Catalunya independent faci polítiques de cohesió social, millora de l'estat del Benestar, fiscalitat progressiva i progressista, nova gestió de l'energia i inversions respectuoses amb el medi ambient, entre d'altres aspectes.

Segons la seva opinió, un Estat català hauria de constituir-se sobre la base d'una república i sense exèrcit, per la qual cosa, sense política militar, no podria pertànyer a l'OTAN.

Segons Romeva, Catalunya no té enemics militars ni amenaces d'aquest ordre, de manera que podria permetre's prescindir d'un exèrcit convencional --com Costa Rica i altres països petits--, i això implicaria també un estalvi de recursos econòmics i humans de l'ordre de l'1,5% del PIB.

Després de preguntar-li si creu que hi ha d'haver doble nacionalitat en una Catalunya independent, l'exeurodiputat no veu cap problema per mantenir la ciutadania espanyola i catalana alhora entre aquells que ho vulguin: "Pots seguir sent espanyol vivint a Barcelona, Esplugues o Cornellà. Qui t'obliga a agafar el passaport català? Ningú. Si vols continuar sent espanyol, cap problema".

Per a ell, hi ha molts ciutadans que tenen doble nacionalitat, l'espanyola i una altra, un fet que "forma part de la realitat actual", i això no és un inconvenient i ha de servir perquè deixin de tenir por aquelles persones que temin conseqüències si no s'acullen a la nacionalitat catalana.

També s'ha pronunciat sobre la irrupció de plataformes com Guanyem Barcelona, amb Ada Colau com una de les seves representants, i de partits com Podem, de Pablo Iglesias.

Segons la seva opinió, ICV "no és un club tancat que hagi d'ocupar un espai com a tal" perquè està integrat per persones que configuren una suma d'idees, i ha assenyalat que entre els ecosocialistes hi ha ganes de col·laborar amb altres ciutadans que, malgrat no ser del partit, tenen inquietuds semblants.

"El que no ens beneficia en absolut és una competència. Jo vinc d'aquesta tradició i em posen molt malalt els sectarismes. Tot el que no sigui tancar-nos en trinxeres i posar-nos d'acord amb uns o altres en temes essencials estaré a favor", ha declarat.

A més, ha argumentat que és més important el projecte que les sigles, i que les sigles, malgrat tenir la seva importància, duren fins que la realitat política imposa un canvi, "i no passa res".

EL SEU FUTUR

Després de les seves dues legislatures com a eurodiputat, ara té ganes d'escriure, pensar i reflexionar, però també de ser actiu políticament, i això dependrà de l'escenari de futur que es derivi del procés sobiranista.

Després d'admetre que en política es tracta sobretot del que els altres creuen que pots fer, ha descartat encapçalar una llista en les municipals de l'any que ve i també en les generals: "Què he d'anar a buscar a Madrid si el que vull és anar-me'n?".

"A partir d'aquí, depèn de com vagi Catalunya, ja veurem", ha afegit després de preguntar-li si planteja presentar-se a unes primàries d'ICV per a liderar la candidatura a la Generalitat.

"Per seguir com estem fins ara pot ser que hi hagi una altra gent més qualificada per fer una cosa diferent. Si es pot aportar alguna cosa, ja parlarem", ha conclòs, sense concretar més.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés