Actualitzat 25/8/2014 11:55:26 +00:00 CET

Rajoy titlla la consulta de disbarat i Merkel veu "molta lògica" en el seu posicionament

Rajoy y Merkel en la rueda de prensa en Santiago
Foto: EUROPA PRESS

Merkel assegura que la posició del Govern espanyol "té molta lògica"

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 25 Ago. (EUROPA PRESS)

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha titllat aquest dilluns la consulta sobiranista impulsada pel president de la Generalitat, Artur Mas, de disbarat i ha insistit que no es farà "de cap de les maneres".

   "És un disbarat el que s'està plantejant", ha subratllat durant la seva compareixença davant els mitjans a Santiago de Compostel·la al costat de la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb la qual es troba reunit.

    "La meva posició no ha canviat i seria preocupant que canviés en un tema d'aquestes característiques", ha reiterat. Segons la seva opinió, la consulta és "enormement negativa" per als ciutadans que viuen a Catalunya i per al conjunt dels espanyols.

    Ha explicat que, com ha insistit durant la seva compareixença, el món va cap a "processos d'unió i integració" com la unió bancària, la unió fiscal i el mercat únic europeu.

   "A on pretenen anar alguns fora de la UE, fora del Banc Central Europeu (BCE) o fora de la moneda única?", ha qüestionat Rajoy, que ha lamentat que es tracti d'una cosa que no se'ls explica a molts ciutadans, "una de les grans perversions de tot aquest procés".

   Rajoy ha avisat que no es pot demanar a cap president del Govern espanyol que autoritzi una consulta il·legal, sobretot quan un parlament nacional o el Tribunal Constitucional (TC) ratifiquen la seva posició.

   "Espanya és un país seriós, un Estat de Dret, on hi ha una Llei i una Constitució, i una de les obligacions bàsiques del president del Govern espanyol és fer que això es respecti", ha dit.

   Pel que fa a la decisió que va prendre divendres passat el Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que ha avalat la constitucionalitat de tot el text de la nova Llei de Consultes que el Parlament preveu aprovar al setembre, Rajoy ha avisat que ell no entrarà en un debat jurídic perquè "tot és opinable".

"EL CONJUNT DELS ESPANYOLS"

   En tot cas, ha advertit que la sobirania nacional no canviarà, per la qual cosa ha assenyalat que el que sigui Espanya ho decideix "el conjunt dels espanyols". Ha subratllat que "ni tan sols el parlament nacional, ni per descomptat el Govern espanyol, ni ningú. Això és una competència del conjunt dels espanyols".

   "Tots els espanyols tenen perfecte dret a opinar sobre el seu país i el seu vot val tant com el meu o com el del senyor president de la Generalitat, per tant no hi ha ni hi haurà cap canvi en aquesta matèria i no es farà cap referèndum il·legal al nostre país", ha insistit.

MERKEL HI VEU "MOLTA LÒGICA"

   Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat que la consulta sobiranista és un assumpte de política interna, tot i que ha manifestat que el posicionament del Govern popular "té molta lògica".

   Segons la seva opinió, la posició de Rajoy és una cosa que "caldria defensar", tot i que ha matisat que aquestes declaracions les fa "amb tota la reserva que una cap de Govern d'un altre país pugui tenir".