Actualitzat 06/05/2014 11:53

Rajoy: "El diàleg no pot ser per dir 'sí' al que el Congrés i el TC han dit 'no'"

Rajoy
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 6 (EUROPA PRESS)

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimarts que sempre hi ha diàleg amb Catalunya, però ha advertit que aquest no pot ser per acceptar una consulta il·legal: "Jo estic disposat a dialogar, però si el diàleg és perquè jo hagi de dir que sí a una cosa a la qual el Parlament i el Tribunal Constitucional han dit que no, m'ho posen impossible".

   En una entrevista a la Ser recollida per Europa Press, Rajoy ha assegurat que d'aquí al 9 de novembre --data en la qual la Generalitat vol convocar la consulta-- hi haurà diàleg, perquè sempre hi ha diàleg i aquest "no es trenca mai", però ha insistit que l'objectiu d'aquest no pot ser que el Govern espanyol acati una consulta il·legal.

   Rajoy ha recordat que es va assabentar "pels mitjans de comunicació" de la data i les preguntes d'aquesta consulta i que el Tribunal Constitucional ha dit que és il·legal.

   I l'"obligació més important" de qualsevol governant, ha recordat, és respectar la llei.

   D'aquesta manera, ha assegurat que ell sempre intenta posar-se al lloc de l'altre, així que ha demanat als dirigents catalans que facin el mateix, i ha defensat que en la seva trajectòria política mai ha estat "un ser intransigent amb el qual no es pugui parlar".

   "Jo estic disposat a escoltar, però no puc estar obert que se'm digui faci vostè el contrari del que diu el 80% del Parlament nacional i el Tribunal Constitucional, això no se m'ho pot dir", ha reblat.

   Rajoy, que ha admès que el problema català és "d'una gran envergadura", no ha revelat què farà si la Generalitat arriba a convocar formalment la consulta per al 9 de novembre, i només ha reiterat que el Govern espanyol no la pot acceptar.

   El president no vol avançar esdeveniments i ha confiat que "per la via del diàleg" i si tothom s'instal·la en el sentit comú es podrà resoldre el problema.

   Respecte a la possibilitat d'una reforma de la Constitució, com demanen els socialistes, ha insistit que no es pot plantejar "en abstracte", sinó que qui la promogui ha de dir el que vol fer en aquesta reforma.

   En aquest sentit, ha reiterat que ell no és "contrari a la reforma de la Constitució per sistema", i que fins i tot ha donat suport a dues reformes, l'última de les quals en una conversa per telèfon amb el seu antecessor, José Luis Rodríguez Zapatero, l'agost del 2011.

   "Això no és el mateix que baixar o apujar un punt de l'IRPF, cal saber on es va", ha remarcat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés