Publicat 12/10/2014 11:15

Rajoy defensa estendre "ponts de diàleg" i abandonar "imposicions i envits"

Mariano Rajoy
EUROPA PRESS

MADRID, 12 oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha defensat la necessitat d'"estendre ponts de diàleg" i abandonar actituds com són les "imposicions i envits", en al·lusió al procés sobiranista iniciat a Catalunya.

"Abandonar, per exemple, imposicions i envits, buscar solucions realistes i atendre un signe dels temps que --en el món i, molt notablement, a Europa-- passa per més i millor integració. I, juntament amb això, impulsar l'esperit de moderació, mostrar predisposició a l'entesa i ser tots capaços, al mateix temps, de compatibilitzar els gestos de generositat i de lleialtat", ha escrit en un article publicat a 'El País'.

En aquest sentit, ha assegurat que el Govern vol "donar vigència a aquests ponts del diàleg que se sustenten sobre els pilars de la llei", des del convenciment, "ben après en la lliçó de la Transició, que tot avanç és possible i tot canvi a millor és susceptible de debat dins del marc segur que ens ofereix la legalitat".

Rajoy ha insistit que la llei "no és un capritx de la democràcia, és part consubstancial d'ella" i ha afegit que "el camí de la concòrdia és el diàleg i la llei". "És precisament la nostra experiència democràtica la que ens invita a resoldre les nostres diferències en comú, tot sabent que l'esmentada actitud ens fa créixer en tolerància i obertura, o --dit d'una altra manera-- ens invita a entendre'ns en positiu", ha reblat.

Dit això, ha advertit que "només així, en efecte, pot quallar l'ideal d'una democràcia com l'espanyola, hàbil per assumir gent, tradicions i identitats molt diverses" i ha afegit que, tot això, "des del reconeixement que aquesta diversitat" fa la cultura "molt més rica", i alhora l'economia i la política són "molt més fortes en un món globalitzat".

"Són aquests els principis i valors que, en poc més d'una generació, han fet possible que Espanya deixés de ser un país replegat en sí mateix, guanyés 'la seva difícil i merescuda llibertat' i es convertís en una de les economies més importants i un dels països amb major benestar del món", ha argumentat. Segons la seva opinió, "la pròpia Catalunya ha estat també protagonista indiscutible d'aquest progrés.

Amb motiu de la celebració aquest diumenge de la festivitat del 12 d'Octubre, ha indicat que "gairebé un milió de llatinoamericans" viuen a Espanya, el que, segons la seva opinió, "representa el vincle que durant segles ha abraçat pobles i cultures diferents amb els llaços d'una història de forts afectes compartits".

"Aquest mateix vincle, enfortit gràcies a la generositat de tots segueix donant sentit avui a la nostra Espanya actual, enriquida pels qui han volgut acompanyar-nos des de totes bandes per fer del nostre país la casa de tots. Felicitats a tots", ha afegit.

Sobre el naixement d'elpais.cat, el president del Govern considera que "servirà, sens dubte, per enriquir el panorama mediàtic català, per donar un curs al pluralisme consubstancial a la societat catalana i, per descomptat, per realçar el pes específic de la realitat de Catalunya a tot espanya".

"Personalment, a més, un només pot esperar que iniciatives com aquesta ajudin a aprofundir en el coneixement mutu entre els catalans i la resta dels espanyols, així com a avivar l'afecte indubtable que ens uneix. Estic segur, per tant, que aquest mitjà contribuirà a portar a les llars catalanes un missatge molt clar: la de l'estima, tan fonda, del conjunt dels espanyols", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés