Publicat 06/04/2014 13:53

El PSOE rebutjarà la consulta però insistirà en la necessitat de reformes

Alfredo Pérez Rubalcaba, secretario general del PSOE
EUROPA PRESS

MADRID, 6 abr. (EUROPA PRESS) -

El PSOE defensarà dimarts vinent al Congrés dels Diputats el 'no' dels socialistes a la consulta sobiranista que reivindicarà una delegació del Parlament, però insistirà en la seva oferta de diàleg per buscar una sortida a la crisi, que, segons la seva opinió, passa per reformar la Constitució.

Probablement, l'encarregat de fer-ho serà el seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, tot i que fins demà no es prendrà una decisió ferma.

Segons han informat a Europa Press fonts socialistes, el PSOE donarà un 'no' contundent a la petició del Parlament per rebre les competències necessàries que els permeti convocar el referèndum d'autodeterminació al novembre.

Però, al mateix temps, defensarà que la resposta ha d'anar més enllà d'aquest rebuig, perquè està convençut que dir 'no, no i no' a Catalunya enconarà el conflicte.

Per als socialistes, el Congrés ha de "prendre nota de la difícil situació política" que travessen Catalunya i la resta d'Espanya i "obrir un curs de diàleg per intentar solucionar-la".

Per a això, creuen que s'ha "d'obrir un nou escenari que permeti buscar una sortida política i consensuada a les aspiracions de molts ciutadans i ciutadanes de Catalunya".

PARTEIXEN DEL 'NO'

Per aquesta raó, el PSOE intentarà deixar clar que la seva posició no és la mateixa que la del Govern espanyol, més enllà d'aquesta oposició a la consulta sobiranista.

Com ja va dir aquesta setmana la seva número dos i candidata a les pròximes eleccions europees, Elena Valenciano, el PSOE comparteix amb l'Executiu i el PP aquest rebuig, però "no tota" la resta.

"Compartim el 'no' per descomptat, en aquest cas, amb el grup popular, però la nostra posició sobre allò que està succeint a Catalunya és ben diferent a la postura que defensa el grup popular", va explicar Valenciano dijous passat en una roda de premsa, en què va recordar que els socialistes creuen que "s'ha d'obrir un gran diàleg a Espanya, que s'ha d'obrir la Constitució fins i tot" i per tant advoquen "pel diàleg i no només pel 'no".

La clau per al PSOE està en una reforma constitucional que permeti avançar en un model federal i que permeti a Catalunya una millora 'còmode' a Espanya.

La proposta va ser tancada i recolzada per tot el partit el juliol del 2013 a Granada, amb un document amb el qual el PSOE s'aferra des d'aleshores i amb el qual pretenen atreure a la resta de formacions.

Tant Rubalcaba com el primer secretari del PSC, Pere Navarro, mantenen la vigència de la 'declaració de Granada' i insisteixen que cal introduir canvis a la Carta Magna per superar aquesta crisi.

Tots dos estan convençuts a més que la situació a Catalunya va a pitjor i rebutgen les estratègies dels Governs central i català.

Així, els socialistes denuncien que la Generalitat, amb Artur Mas al capdavant, està dirigint als catalans a un 'carreró sense sortida' amb el seu projecte rupturista, mentre que el Govern central de Mariano Rajoy empitjora la situació al negar-se a fer cap moviment.

DIÀLEG AL CONGRÉS

Per donar passos a la recerca d'una solució, el PSOE ha proposat que el diàleg es treballi des del Congrés, perquè creu que les Corts i les formacions polítiques allà representades "no poden donar l'esquena a aquest problema i han d'afrontar-lo amb responsabilitat i valentia".

En concret, els socialistes defensen la creació d'una subcomissió a la Cambra Baixa com el millor instrument per discutir aquest assumpte.

En aquest fòrum, expliquen, cada grup pot presentar la seva proposta i discutir les que facin altres.

Es tracta, en qualsevol cas, segons indiquen fonts del PSOE, de propiciar el diàleg i "buscar una solució per millorar l'encaix de Catalunya amb l'objectiu central de seguir vivint junts".

Els socialistes decidiran aquest dilluns definitivament qui prendrà la paraula en nom del PSOE, tot i que a aquestes hores Rubalcaba "és procliu a intervenir". Així ho va apuntar fa unes quantes setmanes el secretari general en una conversa informal amb periodistes, tot i que de moment no està tancat.

Al Congrés estarà també el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que acudirà per presenciar el debat de la iniciativa del Parlament que els socialistes catalans ja van rebutjar el mes de novembre passat.

A Madrid, Navarro coincidirà amb molts altres diputats del Parlament català, ja que la meitat de parlamentaris preveu assistir a la cita.

També hi aniran membres del corrent crític del seu partit Avancem, que hi aniran al Congrés amb una posició contrària a la seva: el traspàs de la competència.

Malgrat la presència d'aquests crítics, el PSC farà pinya amb el PSOE, superades ja les discrepàncies que els van portar a votar diferent dues vegades a la Cambra Baixa l'any 2013.

Les posicions trobades van aconseguir acomodar-se després que el PSC decidís que no donarà suport a cap iniciativa sobre la consulta que no sigui pactada amb l'Estat, una decisió que va recolzar el 83% de l'Executiva.

Així es van tancar les diferències sobre el dret a decidir, que el PSOE rebutja perquè considera que és una manera d'instar a l'autodeterminació i que el PSC defensa, tot i que ja amb les previsions que ha de ser "legal i pactada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés