Actualitzat 25/8/2014 14:29:14 +00:00 CET

El PSC rebutja eleccions anticipades i diu que serien un nou "fracàs" de Mas

La portavoz del PSC, Esther Niubó
Foto: EUROPA PRESS

Sosté que Mas no pot repetir com a candidat si no és capaç d'esgotar la legislatura

BARCELONA, 25 Ago. (EUROPA PRESS)

La portaveu del PSC, Esther Niubó, ha anunciat aquest dilluns que el seu partit rebutja unes eleccions anticipades en clau plebiscitària com a substitutiu de la consulta prevista per al 9 de novembre, i ha considerat que aquest escenari evidenciaria un nou "fracàs" del president català, Artur Mas.

   En roda de premsa després de la reunió del Secretariat del partit --el nucli dur de la direcció--, ha considerat que, si s'avancen els comicis catalans, Mas "difícilment" podria repetir com a candidat de CiU ja que s'hauria demostrat incapaç d'esgotar les dues legislatures en què ha estat president.

   A més, ha advertit que unes eventuals plebiscitàries serien una fugida cap al davant que conduiria Catalunya cap a un escenari desconegut --ja que mai abans s'han convocat unes eleccions en aquesta clau--, pel que ha vaticinat que posarien "en risc l'estabilitat del país".

   Els socialistes catalans han reprotxat al president català que amb la consulta ha seguit en tot moment una "estratègia equivocada" i li han demanat que rectifiqui reprenent una sendera de diàleg i negociació amb el Govern espanyol.

   Niubó ha assegurat que el seu partit està disposat a entendre's amb el Govern si aquest abandona la seva intenció de convocar la consulta tal com està plantejada ara, sense acord amb l'Estat: "El primer secretari del PSC estarà al costat del president si decideix redreçar la situació".

   "El que el PSC vol és fer una consulta legal i vinculant. Encara està en mans del president Mas i del Govern fer-ho bé i hem d'estendre la mà com a partit responsable que som", ha tancat Niubó, que diu que el PSC només pot oferir estabilitat a canvi que el Govern esmeni el seu 'full de ruta'.

   La portaveu socialista ha recordat que el PSC ja ha posat la seva alternativa sobre la taula al pla sobiranista que planteja el Govern, una alternativa que passa per començar a estudiar aquesta mateixa tardor una reforma de la Constitució espanyola, una cosa en la qual està d'acord el PSOE, ha sostingut.

   El PSC ha insistit que donarà suport a la llei de consultes no refrendàries perquè té l'aval del Consell de Garanties Estatutàries, però alhora avisa que amb aquesta norma no es pot convocar la consulta del 9N, ja que té el format d'un referèndum i els referèndums només es poden fer amb diàleg i negociació amb l'Estat.

JORDI PUJOL

   Preguntat per la compareixença al Parlament de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, Niubó ha exposat que aquesta ha de produir-se "com més aviat millor", ja que consideren que és un tema greu que no pot demorar-se ni deixar-se per després del 9N.

   En el secretariat d'aquest dilluns no s'ha tractat el fet que el diputat socialista Joan Ignasi Elena hagi apuntat que mantindrà l'acta de diputat al Parlament tot i haver deixat el partit, i ha recordat que Iceta té prevista una "reunió" amb ell aquest setembre per abordar el tema.