Publicat 06/11/2014 19:28

El PNB demana a la UE que segueixi el 9N amb el mateix "respecte" que el referèndum escocès

Izaskun Bilbao
EUROPA PRESS

Izaskun Bilbao s'integra dins una delegació de polítics europeus que viatjarà a Barcelona

BILBAO, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del grup Alde al parlament Europeu i eurodiputada del PNB, Izaskun Bilbao, ha sol·licitat, mitjançant dues iniciatives parlamentàries dirigides al Consell Europeu i la Comissió Europea, que les institucions comunitàries observin amb la mateixa actitud de respecte que en el cas escocès i com a "assumpte europeu" el procés obert a Catalunya per "redefinir la relació d'aquesta nació europea amb l'Estat espanyol".

L'eurodiputada basca viatjarà a Barcelona amb altres sis polítics europeus per presenciar en directe el 9 de novembre el desenvolupament del procés de participació que substitueix la consulta suspesa en el seu moment pel Tribunal Constitucional.

Segons ha recordat, el president de la Generalitat, Artur Mas, "ha pronosticat que davant de la prohibició d'utilitzar cursos de consulta ordinaris en qualsevol democràcia, les aspiracions nacionals d'aquell país s'expressaran en unes eleccions regionals plebiscitàries que compleixen tots els requisits legals".

Donades les circumstàncies de "falta de diàleg i bloqueig que encaminen les institucions catalanes cap a aquesta opció i reconeguda la seva significació política i valor democràtic", la vicepresidenta d'Alde planteja una bateria de qüestions dirigides al Govern europeu i a la institució comunitària que agrupa els Governs dels estats membre.

Així, a la Comissió li pregunta si considera útil "elaborar una proposta legislativa que estableixi un marc mínim de drets que s'han de reconèixer a les minories nacionals europees en línia amb el 'Manifest d'Estrasburg' elaborat per l'intergrup de minories del Parlament Europeu".

Bilbao ha assenyalat que aquest document planteja, entre d'altres qüestions, després de recollir una esmena en aquest sentit plantejada pel PNB, "que es posi en marxa un arbitratge europeu quan els estats membre es neguin a negociar qüestions polítiques relacionades amb drets de les minories nacionals integrades en aquests estats".

L'europarlamentària jeltzale ha indicat que aquesta proposta està vinculada a la recomanació 1881 (2007) de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, organització que, "després d'analitzar el naixement de nous estats a Europa, emfatitza el caràcter democràtic de la Unió i anima que aquest tipus de situacions 'siguin resoltes sempre a través de procediments democràtics, com ara eleccions, referèndums, reformes constitucionals i institucionals'".

L'eurodiputada basca planteja també al Consell europeu si pensa que "unes normes europees compartides propiciarien solucions primerenques i democràtiques a aquesta mena de tensions" i pregunta als representants dels governs estatals que es reuneixen al Consell quina actitud i mesures adoptarien si "uns comicis d'aquest tipus expressen un suport inequívoc a la independència de Catalunya, vist que els tractats no recullen cap previsió sobre aquesta qüestió".

OBSERVADORS A BARCELONA

L'eurodiputada basca, que vol amb aquestes iniciatives "mostrar amb alguna cosa més que paraules el meu suport actiu a una solució democràtica per al problema català", completarà aquestes actuacions amb la seva participació en una delegació d'eurodiputats que visitaran Barcelona el 9 de novembre per observar el procés de participació ciutadana que substituirà l'anul·lada consulta.

En aquesta delegació, a més de la diputada jeltzale s'hi integraran Mark Demesmaeker, Ian Dunkan, Jill Evans, l'exdiputat europeu Gérard Onesta, el diputat suec Valter Mutt i l'alemany Bernard Von Grunberg. Bilbao coincidirà, a més, a la capital catalana amb la delegació que enviarà el PNB als actes del 9 de novembre.

BLOG

Entorn d'aquestes iniciatives, en un article publicat al seu blog personal, Izaskun Bilbao insisteix que les iniciatives presentades pretenen donar suport "des del Parlament Europeu amb fets a més de paraules el procés obert a Catalunya".

"Aquest és un problema europeu, a Brussel·les ho saben i han d'implicar-s'hi", afirma, per criticar que Espanya "està responent a un problema polític seriós amb receptes antigues, del segle XIX", quan cal resoldre aquests problemes "amb solucions del segle XXI: diàleg, negociació i una modernització de conceptes que s'han quedat antics, com l'estat i les idees de poble, identitat i nació que apareixen a la Constitució Espanyola".

Per això, manté, "cal dialogar, entendre's i permetre que la ciutadania elegeixi". Segons diu, Espanya "ha de treballar en una oferta que convenci, en comptes d'un conjunt d'excuses que neguin la realitat i reprimeixin l'expressió de la voluntat ciutadana". Segons la seva opinió, l'actitud del Govern espanyol en tot aquest procés "revela que no confien a convèncer", i, "en conseqüència, imposen".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés