Actualitzat 02/10/2014 20:29

El Parlament demana a Mas preparar "estructures d'Estat" per si hi ha independència

BARCELONA, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous amb els vots d'ERC, CiU i la CUP, l'abstenció d'ICV-EUiA i el rebuig de PSC, PP i C's, una moció en la qual s'insta el Govern a "planificar la creació d'estructures d'Estat" per si en la consulta del 9 de novembre venç el 'sí-sí' a favor de la independència de Catalunya.

Els republicans consideren que és deure de la Generalitat "posar en pràctica com més aviat millor el resultat de la consulta del 9 de novembre" i això passa, segons argumenten, per anar planificant els pilars el nou Estat català en el cas que guanyi l'opció independentista.

El diputat impulsor de la moció, Pere Aragonés, ha exposat: "Estem segurs que la ciutadania es pronunciarà i, si el resultat és a favor de l'Estat propi, cal estar preparats. És el resultat que ens portarà més treball".

La moció planteja nou àmbits en els quals el govern català ha de moure fitxa per estar preparat: hisenda pública; seguretat social; administració de justícia; infraestructures; seguretat pública; telecomunicacions; energia; política monetària i relacions exteriors.

A l'àmbit de la hisenda pública, ERC vol que el Govern tingui llestos "els projectes executius, legislatius i operatius" perquè l'Agència Tributària de Catalunya assumeixi la recaptació i gestió de tots els impostos que paguen els catalans.

La moció vol que la Generalitat estigui preparada per "garantir les pensions i altres prestacions" dels catalans, negociant amb l'Estat assumir una part dels fons de reserva que s'ha dotat, segons ERC, amb els superàvits de la Seguretat Social a Catalunya.

A més, el Parlament demana l'establiment d'un sistema provisional de govern del poder judicial durant l'etapa de transició" cap a la independència per garantir que a Catalunya funcioni correctament la justícia.

En matèria d'infraestructures, la moció demana preveure com es gestionaran les infraestructures que estan a Catalunya i són de "titularitat estatal"; a l'àmbit de la seguretat, es parla de "planificar el procés de transferència de competències de l'Estat espanyol al nou estat independent".

ORGANISMES REGULATORIS

El Parlament també demana al Govern planificar els organismes regulatoris del mercat energètic i "els organismes propis d'un Estat a l'àmbit de la política monetària i del mercat de valors"; en política exterior, es parla d'assegurar la presència de Catalunya en les principals organitzacions internacionals.

El diputat de CiU Lluís Corominas ha dit que el pitjor escenari per a Catalunya és mantenir el "statu quo" actual, i ha felicitat als membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional, autor del llibre blanc que recull les estructures d'Estat de la Catalunya independent.

RETRETS A ERC

Jaume Bosch (ICV-EUiA) ha criticat a ERC que presenti un moció donant per descomptant que els ciutadans optaran per la independència de Catalunya: "Hem d'esperar que el poble hi hagi votat. No estem en contra de la moció, però ens sembla que ara no toca".

També Maurici Lucena (PSC) ha reprotxat a ERC que s'avanci al resultat d'una consulta, la del 9N, que el socialista no creu que s'arribi a fer: "Pressuposen el resultat d'una consulta que encara no s'ha fet", ha recriminat als republicans.

La diputada de C's Carina Mejías ha explicat el 'no' del seu partit argumentant que la moció contradiu absolutament el principi de legalitat, mentre que la diputada popular Eva García ha resumit així el seu rebuig al text: "És infumable".

La CUP ha recolzat la moció, tot i que Quim Arrufat ha acusat a ERC de "frívola" perquè considera que les estructures d'Estat són un tema molt seriós que no pot ser abordat amb una simple moció parlamentària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés