Actualitzat 18/09/2014 19:05

El Parlament aprovarà la llei de consultes per donar un marc legal al 9N

Debate de Política General en el Parlament
Foto: EUROPA PRESS

La norma prosperarà amb el vot de 107 diputats, més de dos terços de la Cambra

   BARCELONA, 18 Sep. (EUROPA PRESS) -

 El Parlament de Catalunya aprovarà aquest divendres amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, la CUP i el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena la llei de consultes no refrendàries i de participació ciutadana, norma que els partits sobiranistes veuen com el "marc legal" suficient per convocar la consulta del 9N.

   El ple s'ha convocat de manera extraordinària i estratègicament situat després del referèndum escocès, una cita electoral que els partits proconsulta veuen com la demostració que es pot preguntar als ciutadans sobre la independència legalment.

   La llei de consultes no refrendàries pretenia ser en origen un eina de participació ciutadana perquè les administracions públiques catalanes i l'iniciativa popular poguessin preguntar als ciutadans sobre qüestions quotidianes que els afecten el dia a dia.

   Tot i que la norma legisla sobre aquesta qüestió, s'ha acabat convertint en la llei a la qual apel·len CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP per esgrimir que la consulta del 9N té les garanties democràtiques suficients perquè sigui reconeguda per la comunitat internacional.

   El PSC donarà suport a la llei sense estar d'acord en aquest punt: dirà 'sí' perquè la veu una bona eina per millorar la participació ciutadana, però avisa que no serveix per al 9N perquè la Generalitat no té competències per preguntar sobre la independència.

   Els socialistes esgrimeixen l'article 122 de l'Estatut, que afirma que la Generalitat té la potestat exclusiva de convocar consultes "a l'àmbit de les seves competències".

   El 'sí' també li permet al PSC evitar un nova fractura dins el grup socialista, ja que les diputades díscoles fa mesos que demananen l'aval del partit a la llei i ja havien avançat que el seu suport a la norma era total.

   Des de l'òptica del 9 de novembre, la llei té quatre punts clau: el resultat de la consulta no és vinculant; es permet votar a partir dels 16 anys; la consulta s'ha de celebrar entre els 30 i els 60 dies des que se signa el decret de convocatòria, i la campanya comença l'endemà que el decret es publiqui.

CONCENTRACIÓ DE L'ANC

   Després de l'aprovació de la llei són dues la incògnites que s'obriran: quan Mas té previst signar el decret de convocatòria i com respondrà el Govern espanyol davant d'una llei i un decret que veuen il·legals.

   L'ANC ha demanat als seus associats que es concentrin davant del Parlament a partir de les 16.00 hores --el ple comença mitja hora més tard-- per expressar el seu suport als diputats que avalaran la llei de consultes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés