Actualitzat 04/09/2014 19:06

Organismes internacionals diuen que només enviaran observadors a Catalunya si ho demana Espanya

Ortega: "Pacto CiU-ERC está por encima de Pujol"
EUROPAPRESS

MADRID, 4 set. (EUROPA PRESS) -

Els principals organismes internacionals que es dediquen a supervisar processos electorals no enviaran observadors a Catalunya amb motiu de la consulta sobiranista que el Govern vol convocar per al 9 de novembre mentre no rebin una invitació del Govern d'Espanya, han explicat fonts d'aquests organismes a Europa Press.

En el cas del Parlament Europeu, les missions d'observació electoral es duen a terme en tercers països, però mai a l'interior de la UE, perquè s'entén que tots els seus membres són Estats democràtics. Per això no hi haurà observadors de l'Eurocambra a Escòcia quan es faci el referèndum sobre la independència el pròxim 18 de setembre i, pel mateix motiu, no n'hi haurà a Catalunya.

A l'ONU, és la Divisió d'Assistència Electoral del Departament d'Assumptes Polítics la que s'encarrega dels processos electorals, però es limita únicament a assistència tècnica i només ofereix la seva ajuda a petició d'un Estat membre o com a resposta a un mandat del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

OSCE

L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) és un altre dels organismes als quals podria optar per recórrer la Generalitat catalana, la vicepresidenta de la qual, Joana Ortega, va anunciar dimecres que invitaran observadors perquè de la seva avaluació dependrà el reconeixement internacional de la consulta.

Dins l'OSCE, és l'Oficina per a les Institucions Democràtiques i els Drets Humans (ODIHR) l'encarregada d'observar processos electorals. Però fonts de l'ODIHR han declarat a Europa Press que un dels requisits previs és que rebin una invitació formal del Govern espanyol.

En el cas que l'ODIHR rebés una invitació de l'executiu de Mariano Rajoy --no del Govern català--, consideraria la possibilitat de supervisar la celebració de la consulta sobiranista, però el 'sí' no seria automàtic perquè abans hauria d'avaluar la idoneïtat d'aquesta missió electoral, per raons de necessitat i valor afegit i pels recursos humans i financers que caldria aportar.

CONSELL D'EUROPA

Un altre organisme que sol monitorar processos electorals és el Consell d'Europa. A nivell nacional, correspon a l'Assemblea Parlamentària, mentre que a nivell regional o local --com seria el cas a Catalunya-- l'òrgan competent és el Congrés d'Autoritats Locals i Regionals.

Però tampoc el Congrés d'Autoritats Locals i Regionals enviaria una missió electoral a la consulta catalana, ja que no ha estat convidat oficialment per l'executiu de Mariano Rajoy. Tot i que aquest organisme també ha rebut invitacions de governs regionals, només ha actuat quan el Govern nacional hi estava d'acord, i en el cas de Catalunya no espera una invitació conjunta.

Fins avui, ni l'OSCE ni el Consell d'Europa han estat convidats a observar el referèndum escocès, de manera que no es plantegen fer-ho. Tot i això, el Congrés d'Autoritats Locals i Regionals del Consell d'Europa farà amb posterioritat un debat sobre com es va dur a terme el referèndum i sobre les seves conseqüències, una cosa que no preveu fer després de la consulta catalana perquè aquesta no és considerada legal pel Govern espanyol.

AVALUACIÓ IMPARCIAL I INDEPENDENT

Les missions d'observació electoral tenen com a objectiu fer una avaluació imparcial i independent dels processos electorals i mostrar el compromís de la comunitat internacional amb la promoció dels drets humans i els valors democràtics.

Les organitzacions internacionals que les duen a terme utilitzen com a guia un document signat a la seu de l'ONU a Nova York el 2005, la Declaració de Principis per a l'Observació Internacional d'Eleccions i el Codi de Conducta per a Observadors Internacionals d'Eleccions.

Mitjançant una avaluació professional, independent i imparcial de la qualitat dels processos electorals es persegueix reduir els nivells de frau, mitigar els conflictes, reforçar la confiança de l'electorat en el procés, fer una funció testimonial, enfortir les institucions i millorar els comicis mitjançant l'elaboració de recomanacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés