Actualitzat 27/06/2014 14:33

Mas veu risc de "desbordament" si l'Estat no canalitza la situació

Conseller F.Homs, pte. Artur Mas, Albert Lamarca (Comissió Jurídica Assessora)
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 Jun. (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit del perill que "la corrent s'acabi desbordant" si el Govern espanyol no sap canalitzar la situació i no adapta o interpreta obertament els marcs legals per permetre la consulta.

   Al presentar aquest divendres la Memòria 2013 de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, ha recorregut a l'exemple que, quan baixa molta corrent per un riu, ha d'haver un bon curs perquè baixi de manera ordenada i canalitzada.

   "Amb aquesta corrent democràtica profunda, amb aquest volum d'aigua que baixa, es necessita un bon curs. Si els responsables de posar aquest curs o d'ampliar-lo no ho fan, corren el risc que la corrent s'acabi desbordant", ha avisat.

   Segons ha explicat, tot el món sap que les conseqüències "normalment no són bones" quan l'aigua del riu es desborda, i que és més fàcil apagar un incendi, malgrat la seva complicació, que frenar la força de l'aigua.

   Per això, ha demanat que els responsables d'adaptar els marcs legals escoltin la veu dels catalans perquè puguin expressar-se a les urnes, perquè "si la canalització del riu és bona, genera i reparteix beneficis per a tot el món".

   Mas ha reivindicat que en la tradició catalana està el respecte i l'estima per les lleis, però també la consciència que les normes no poden arreglar-ho tot i que ha d'haver una suma "d'actituds personals i corporatives" per poder anar més enllà.

   Per a ell, una virtut de les lleis és la seva capacitat d'acomodar-se a les circumstàncies canviants de la societat, i ha constatat que a Catalunya s'està vivint "un repte democràtic en majúscules i un exemple de mobilització democràtica com pocs hi ha a Europa".

   Assegura que l'exemple del procés sobiranista català pot servir fins i tot d'"inspiració a moviments pacífics i radicalment democràtics del continent europeu i del món".

DRET VERSUS VOLUNTAT POPULAR

   Després d'elogiar el paper de la Comissió Jurídica Assessora perquè ajuda la Generalitat "a fer les coses bé", ha exposat que no ha d'espantar prendre decisions, tot i que siguin complexes i difícils, i els ha demanat que els ajudi a fer-ho de la millor manera possible.

   El president de la Comissió, Albert Lamarca, ha remarcat que les institucions catalanes tenen un repte jurídic de primer ordre "en què el dret i la voluntat democràtica popular han de barallar-se" per trobar una sortida a la consulta.

   "Sabem que el dret no és la clau que obre tots els panys, però tampoc pot ser la porta que tancament totes les esperances", ha tancat Lamarca, que argumenta que les persones són tan importants com les normes, i que el dret no pot arribar a tots els racons.

421 DICTÀMENS

   Després de destacar que són com "el Consell d'Estat" de Catalunya, ha explicat que vetllen per la legalitat de l'actuació del Govern, per la qual cosa, si segueixen els seus consells, és més difícil que els tribunals apreciïn il·legalitat en les seves actuacions.

   "Però nosaltres no decidim; aconsellem", ha dit sobre la Comissió, que ha emès 421 dictàmens el 2013, gran part dels quals són de l'administració de la Generalitat --la resta, de l'àmbit local--, i ja suma 10.045 dictàmens des que ha començat la seva activitat.

   També ha intervingut el conseller de Presidència, Francesc Homs, que ha defensat la utilitat de l'orientació doctrinal de l'entitat , que defineix com un espai d'assessorament amb criteri "independent i propi", i capaç d'adaptar-se a l'exigència canviant de la realitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés