Publicat 26/03/2014 17:35

Mas veu "delirant" comparar la situació catalana amb la de Crimea

Artur Mas, en el Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 març (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apreciat aquest dimecres que és "delirant" comparar la situació catalana amb la de Crimea, i ha assenyalat les diferències que hi ha entre els dos territoris.

Entre aquestes diferències hi ha que a Catalunya no hi ha cap tipus de coacció i que, a més, té un "govern elegit a través d'unes eleccions per fer un referèndum", ha assenyalat, en una entrevista a la televisió internacional Euronews recollida per Europa Press.

"A Catalunya hi ha pacifisme total, democràcia real, un Govern elegit després d'unes eleccions amb el mandat de fer una consulta democràtica", cosa que no té res a veure amb la realitat de Crimea, ha recalcat.

Segons Mas, té certa lògica que des del Kremlin s'intentin emular els dos casos, cosa que ell rebutja: "Que a Rússia s'utilitzin comparacions, això segurament forma part del guió perquè necessiten totes les justificacions per poder justificar, mai més ben dit, el que està passant allà".

Per al mandatari català, Catalunya és singular, per la qual cosa "no té per què tenir una rèplica en altres parts d'Europa", i no hi ha moltes realitats europees que es puguin assimilar al que està passant a la comunitat.

Després de preguntar-se-li sobre si el debat sobiranista català podria estendre's a l'Estat francès, ha dit: "França no ha de témer res perquè el procés català és un procés molt singular. És un procés molt específic que, insisteixo, no té còpia en aquest moment a moltes altres parts i latituds del continent europeu".

Sí que ha apreciat que l'actitud que ha tingut l'Estat davant de les demandes catalanes és molt diferent de la que ha tingut l'executiu britànic de David Cameron amb Escòcia, cosa que ha atribuït que la democràcia espanyola "no té el mateix pòsit" que la del Regne Unit.

També ha apreciat que, mentre que a Cameron "mai se li va passar pel cap negar que Escòcia fos una nació", l'Estat segueix negant-li aquesta reivindicació a Catalunya, cosa que, segons la seva opinió, és un error perquè atempta contra la història i la voluntat majoritària present dels ciutadans catalans.

UNIÓ EUROPEA

Sobre la continuïtat d'una Catalunya independent a la Unió Europea (UE), ha apreciat que no hi ha precedents a nivell comunitari, i que en els tractats no es diu res sobre aquesta qüestió.

"En els tractats de la UE i concretament a l'últim de Lisboa, no es preveu un cas així. No es preveu, simplement no es va pensar que això podria arribar a passar algun dia", ha apuntat.

Tampoc es concreta en quines condicionis tornaria a entrar un territori a la UE que n'hagués estat expulsat, i més tenint en compte que a Catalunya s'han aplicat les normes europees i que, a més, és contribuent net.

Després de preguntar-se-li sobre quina és la reacció dels empresaris davant dels plantejaments sobiranistes, ha dit: "Hi ha de tot com a la vinya del Senyor".

"Hi ha empresaris que tenen molts interessos a tot Espanya i n'hi ha d'altres que en tenen molts menys. Com més interessos tens a tot Espanya, més problemàtic veus un procés així", ha afegit.

En aquest sentit, Mas ha apreciat que "les empreses que tenen menys interessos, les que són més exportadores i que depenen menys del mercat espanyol, ho veuen d'una altra manera completament diferent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés