Publicat 09/04/2014 09:49

Mas respondrà els grups al Parlament després del 'no' del Congrés

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

El ple debatrà tres nous tributs mediambientals del Govern per recaptar 50 milions

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, respondrà aquest dimecres els grups al Parlament a penes 12 hores després que el Congrés rebutgés traspassar a la Generalitat la competència per poder convocar una consulta d'autodeterminació.

Ho farà cap a les 11 hores a la sessió de control al president amb motiu del ple del Parlament que arrenca aquest dimecres, en què també es farà el debat a la totalitat del projecte de llei del Govern per crear tres nous impostos ambientals.

La sessió estarà marcada pel debat d'aquest dimarts al Congrés, ja que molts dels diputats catalans que van acudir a la Cambra Baixa --més de la meitat de l'hemicicles i van desplaçar fins a la Carrera de San Jerónimo-- arribaran al Parlament directes des de Madrid.

Després de la sessió de control al Govern, prendrà la paraula el president de la Generalitat per fer front a les preguntes dels líders de tots els grups de l'hemicicle, en un debat que es preveu que giri gairebé en exclusiva sobre el 'no' del Congrés a la consulta.

Aquest dimarts a la nit després del debat al Congrés, Mas ha lamentat l'oportunitat perduda al Congrés pels principals partits estatals i el Govern espanyol per aconseguir un acord al voltant de la consulta, però ha advertit que el 'no' de la Cambra Baixa "no és un punt i final".

"Aquest no és un punt i final, aquest és un punt i a part. A partir d'aquí les institucions catalanes buscaran la construcció de marcs legals, que n'hi ha diversos, per fer una consulta el 9 de novembre", ha afirmat en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat.

ALTRES PROPOSTES

Després, es farà el debat a la totalitat dels tres impostos ambientals que, segons els seus càlculs, permetran a la Generalitat recaptar 50 milions d'euros anuals i alhora compleixen les recomanacions de la UE sobre fiscalitat ambiental.

L'executiu català preveu gravar les emissions contaminants que produeix l'aviació comercial en les fases d'enlairament i aterratge, el possible dany mediambiental derivat de la producció termonuclear d'energia elèctrica i l'emissió de determinats contaminants generats a diverses instal·lacions industrials i de combustió.

A l'ordre del dia del ple hi ha també una proposició de llei d'ICV-EUiA sobre impostos ambientals, tot i que en aquest cas té difícil prosperar ja que arriba amb esmenes a la totalitat de CiU i PP.

Els diputats debatran a més el projecte de llei del voluntariat, que impulsa l'executiu català amb l'objectiu de "fomentar, promoure, reconèixer i protegir el model català del voluntariat", una norma que seguirà el seu tràmit parlamentari ja que cap grup ha presentat esmenes.

El ple votarà també si es tramita una proposició de llei d'ICV-EUiA per modificar la Llei d'Educació de Catalunya i aprovarà la creació d'una comissió d'estudi "de la transició cap a la reforma horària", una iniciativa que impulsa la plataforma de la societat civil 'Ara és l'hora'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés