Publicat 29/09/2014 10:48

Mas presenta aquest dilluns el Llibre Blanc de la Transició Nacional

Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN)
EUROPA PRESS

Reuneix els 18 informes del CATN sobre el camí cap a la independència

BARCELONA, 29 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, encapçalarà aquest mateix dilluns a les 19 hores la presentació del Llibre Blanc de la Transició Nacional, que reuneix els 18 informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) sobre el procés sobiranista i afegeix una síntesi de tots ells.

L'acte, al Palau de la Generalitat, inclourà els discursos del president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer; de la vicepresidenta, Núria Bosch, i de Mas.

Aquest òrgan consultiu del Govern català, creat l'abril del 2013 per traçar el procés sobiranista i format per 15 persones, ja es va reunir dijous amb Mas per abordar aquest llibre blanc.

El CATN ha presentat durant any i mig els informes, que inclouen moltes perspectives del procés com seguretat social, defensa, relacions comercials entre un Estat català i la resta d'Espanya, autoritats reguladores i altres estructures administratives que s'haurien de crear per complir les normatives europees, integració en la comunitat internacional, poder judicial, successió d'ordenaments i viabilitat fiscal i financera.

En els seus treballs, el CATN ha intentat demostrar que el procés és viable a nivell polític i tècnic, i també ha fet estimacions sobre el cost de posar en marxa un Estat.

Algunes de les seves prediccions són que, si prospera la secessió, el PIB cauria fins a un 2% per un possible boicot des de la resta d'Espanya; i una secessió unilateral i sense acord amb l'Estat tindria un cost inicial de 4.500 a 5.000 milions d'euros al mes, que es costejarien mitjançant crèdits, emissions de deute o 'bons patriòtics'.

No concreta si s'hauria de crear un exèrcit, però sí que un nou Estat català hauria de fomentar les relacions amb els Estats Units, ser membre de l'Organització de Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) i valorar el paper que té actualment l'OTAN a favor de la pau.

Sobre seguretat social, els experts asseguren que seria viable, i han detallat els processos que hauria de seguir Catalunya per ingressar en organismes multilaterals internacionals, com l'ONU, l'FMI, el Banc Mundial, la FAO, l'OMS, la UNESCO i el Consell d'Europa, entre d'altres.

Pel que fa a la permanència a la UE, el Consell creu que Catalunya compleix 31 dels 34 requisits, i vol que l'euro continuï sent la seva moneda, sigui membre o no de la UE.

EL CATN

El CATN el formen 15 membres: el presideix Viver Pi-Sunyer, que va ser des del 1992 fins al 2001 magistrat del Tribunal Constitucional (TC); la vicepresidenta és la doctora en econòmiques i especialista en balances fiscals Núria Bosch, i el secretari és el director general d'Anàlisi i Prospectiva de la Generalitat, Víctor Culell.

També hi ha catedràtics Enoch Albertí (Dret Constitucional), Germà Bel (Economia), Carles Boix (Ciència Política i Assumptes Públics), Joan Vintró (Dret Constitucional) i Ferran Requejo (Ciència Política).

La resta d'integrants són el doctor en Econòmiques i professor de sociologia Salvador Cardús, el professor d'Esade i expert en lideratge Àngel Castiñera, el doctor en polítiques Josep Maria Reniu, la periodista Pilar Rahola, i els especialistes en relacions internacionals Rafael Grasa i Francina Esteve.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés