El presidente de la Generalitat, Artur Mas
Foto: EUROPA PRESS

No els demana pronunciar-se sinó "estar" en el procés

BARCELONA, 18 Feb. (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que "només reclamar diàleg no és suficient, perquè és una actitud, i cal preguntar-se: Diàleg sobre què?".

   Durant un esmorzar-col·loqui amb empresaris al Liceu organitzat per la consultora Deloitte i l'Associació pel Progrés de la Direcció (APD), ha exposat que ara el que està sobre la taula és debatre un canvi substancial de la relació Catalunya-Espanya, ja que decidir "en democràcia només es pot fer a les urnes", i que és més fàcil comptar vots que comptar manifestants o fer prediccions amb enquestes.

   Després del rebuig de les patronals Ceoe i Foment del Treball a pronunciar-se sobre el debat sobiranista després de la crida de Mas al suport empresarial a la política divendres, Mas ha concretat aquest dimarts que la seva petició "no vol dir que les organitzacions empresarials es pronunciïn sobre un projecte polític concret, simplement vol dir que fa falta ser-hi".

   "A veure si tinc una mica més de sort", ha ironitzat al repetir el missatge aquest dimarts, i ha tornat a exposar l'argument de divendres de que es passa la vida intentant convèncer els polítics que no passin de l'economia, i que creu que tampoc el món econòmic ha de dir 'paso de la política'.

   Ha considerat que cadascú ha d'actuar des del seu nivell de responsabilitat: els empresaris fent viables les seves empreses i els polítics millorant l'administració, però que "la situació pot ser encara més preocupant" amb la mobilització social actual, i, entre fer alguna cosa i no fer res, el Govern ha optat per fer alguna cosa.

ESFORÇ MAL REPARTIT

   Respecte a les finances públiques, ha repassat que des del 2010 la Generalitat ha pujat impostos, ha baixat salaris a l'àmbit públic d'entre el 12 i el 30%, ha rendibilitzat el seu patrimoni, ha retallat el seu pressupost un 20%, i a més ha parat les noves inversions per mantenir els recursos bàsics de sanitat, educació i serveis socials.

   Ha recordat que les autonomies representen un terç de la despesa pública estatal, el món local un 14%, i la resta (53%) l'Administració Central --incloent les pensions, que per sí soles ja sumen un terç de la despesa--, però el dèficit s'ha "imposat" aquest any des de l'Estat en un 0% per al sector local, el 17% per a les autonomies i el 83% per a l'administració central.

   "Ja els toca fer ara la feina --a l'administració central--, perquè fins ara ho han fet sobre tota la resta: les autonomies i el món local", ha asseverat.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés