Actualitzat 15/05/2014 11:51

Mas debatrà amb els partits mantenir-la si l'Estat la impugna i fer plebiscitàries

El presidente de la Generalitat, Artur Mas
EUROPA PRESS

Demana al Govern espanyol tolerar la llei de consultes per evitar un "conflicte" més gran d'unes eleccions

BARCELONA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat aquest dijous que debatrà amb les formacions partidàries de la consulta si cal mantenir-la igualment si l'Estat la impugna, deixant clar que la seva última alternativa és convocar unes eleccions plebiscitàries si fracassen altres vies.

En una entrevista en la Cadena Ser recollida per Europa Press, ha constatat que el Congrés ja ha rebutjat transferir a la Generalitat la competència per convocar referèndums, i ha recordat que ara treballen en una llei catalana de consultes, però si aquest instrument tampoc és possible només quedarà l'opció d'una convocatòria electoral.

"No amenaço amb això. Dic que vull fer-ho legalment. Tant de bo s'adonin que és molt millor fer la consulta el 9 de novembre amb la llei de consultes que haver d'arribar a un escenari de conflicte més gran com serien unes eleccions", ha argumentat.

Així, afirma que no li quedarà més remei que usar una convocatòria electoral si l'Estat els posa "contra les cordes" i nega qualsevol camí perquè els catalans puguin pronunciar-se.

Ha explicat que el seu compromís amb les formacions partidàries de la consulta --CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP-- és negociar amb elles les decisions i passos importants del procés sobiranista.

UNA INDEPENDÈNCIA NO AUTOMÀTICA

Amb tot, ha recomanat a l'Estat que, si vol ajudar a resoldre la situació, no recorri la llei de consultes catalana i permeti així que els catalans puguin exercir el 'dret a decidir', deixant clar que, al marge del resultat, no significa que ningú proclami res l'endemà del 9 de novembre.

"Proclamar la independència no significa declarar-la a les 24 hores", ha remarcat Mas, després de destacar que posa més l'accent en la consulta que al de la independència de Catalunya, que només podria arribar al cap d'un temps una vegada coneguda l'opinió del poble català.

Després de definir-se com el president de la consulta més que el d'una possible independència, ha explicat que s'apartaria del procés si arribés a la conclusió que és incapaç de liderar-lo, si el desautoritzés la seva formació i els partits que la hi donen suport s'allunyessin del consens, o si l'impulsessin una moció de censura, i ha assegurat que en cap moment ha tingut la sensació d'haver perdut el control de la situació.

"EM SENTO CATALÀ"

Després de preguntar-li si se sent català o espanyol, ha afirmat que se sent català perquè vol definir-se en positiu, malgrat remarcar que no té cap problema amb Espanya.

"Si parlem de sentiments, cadascun se sent com se sent. Em sento català, i tot és respectable", ha tancat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés