Actualitzat 28/03/2014 15:22

Mas avisa que qualsevol contraoferta ha d'arribar "de tot l'Estat"

El presidente de la Generalitat, Artur Mas
Foto: EUROPA PRESS

"Sempre hi ha un TC disposat a fer una part del treball, diguem, brut"

BARCELONA, 28 Mar. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avisat que qualsevol oferta que es pugui fer arribar a Catalunya ha de provenir "de tot l'Estat espanyol".

   Alhora, ha considerat que aquesta hauria de ser ratificada pels catalans a través de les urnes.

   En una entrevista a la revista 'l'Avenç' recollida per Europa Press, ha sostingut que experiències com la de l'Estatut --que no va comptar amb el suport del PP-- demostren que "aquesta vegada qualsevol oferta de millora substancial de la seva relació amb Espanya ha d'arribar de tot l'Estat espanyol, no pot arribar d'una part".

   "Nosaltres, com a país, no podem menysprear una oferta que pugui arribar de l'Estat, però ha de ser una proposta de tot l'Estat, i ha de votar-se a les urnes", ha opinat Mas, que ha precisat que no és el mateix arribar a un acord amb el Govern espanyol de torn que amb el conjunt de l'Estat.

   Remetent-se al procés de l'Estatut, ha argumentat que el Govern espanyol és una part de l'Estat però no tot: "Sempre hi ha algú a l'oposició. Sempre hi ha un Tribunal Constitucional disposat a fer una part del treball, diguem, brut. Sempre hi ha algun estament de l'Estat que pot canviar les regles del joc".

   Per aquesta raó, preguntat sobre la reforma constitucional que promou el PSOE, ha apreciat "els esforços que pugui haver-hi a Espanya per trobar alguna solució", però ha subratllat que l'experiència demostra que totes les 'terceres vies' han acabat amb un cert nivell de frustració.

   El president de la Generalitat ha reiterat que la consulta "no té marxa enrere" i s'ha compromès a convocar-la per al 9 de novembre, tot i que ha reconegut que la manera com definitivament es faci dependrà de la reacció del Govern espanyol.

   "Veurem, en funció de com ho facin ells, com ho fem també nosaltres", ha apuntat, i ha remarcat que sempre quedarà el recurs de convocar en algun moment unes eleccions plebiscitaries, una fórmula que, ha dit, no es pot impugnar.

EL SEU PARE PEL DOBLE 'SÍ'

   Després de definir-se com a catalanista, ha assegurat que el seu pare, mort fa dos anys, va tenir l'oportunitat de virar en aquesta línia amb l'arribada de la democràcia, com bona part de la seva generació, i per tant "hauria votat de manera convençuda que 'sí' i 'sí' a la consulta del pròxim 9 de novembre".

   Sobre les seves idees, ha destacat que no han canviat massa, malgrat que s'han adaptat amb el temps, i que no es troba "incòmode" amb cap de les grans conferències que ha realitzat des del 2000.

   El president de la Generalitat ha defensat la decisió de CiU d'apostar per l'Estat propi en el seu programa electoral del 2012, ja que, segons la seva opinió, sense això la federació "ho tindria malament per seguir essent un partit significatiu" ja que el centre de gravetat de la societat catalana ha virat cap al sobiranisme.

   En relació amb el motiu pel qual l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol el va elegir per succeir-lo, Mas ha exposat que, a més que ja es coneixien des de feia set anys, tenia bastants suports --com el dels integrants del nucli de CDC o 'pinyol'--, no havia donat "cops de colze" per progressar políticament i no li espantava la feina.

   A més de remarcar que no buscava explícitament la successió, ha afegit que segurament la generació que va acompanyar Pujol, entre els quals hi ha Miquel Roca, es va fer més amb ell: "Pujol i jo ens portem 26 anys i, per tant, ell podria ser perfectament el meu pare biològic. Clarament, és una generació diferent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés