Publicat 20/03/2014 12:17

Margallo diu que el paral·lelisme amb Crimea està en la il·legalitat

José Manuel García Margallo
EUROPA PRESS

Justifica la seva dedicació a l'assumpte perquè és fins i tot més arriscat "no fer un relat alternatiu" al que construeix Mas

MADRID, 20 març (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha subratllat aquest dijous que l'única comparació que ell ha establert entre el referèndum de Crimea i la consulta que farà la Generalitat és que tots dos són contraris a la Constitució dels seus respectius països, i ha dit que va ser la Generalitat de Catalunya que va al·ludir Ucraïna en un informe que va enviar a les ambaixades.

Aquell informe, elaborat a mitjan febrer --abans que les protestes enderroquessin el president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx-- deia que "si el debat es tanca en fals pot desembocar en una situació com la que viu Ucraïna ara mateix", ha matisat Margallo en una entrevista a Antena 3 recollida per Europa Press.

El ministre ha precisat que l'únic que va dir ell, i que és en un document avalat pel Consell d'Exteriors de la UE, és que el referèndum a Crimea, per ser contrari a la Constitució ucraïnesa, que consagra la indivisibilitat territorial, és contrari a la legalitat internacional i per aquesta raó no pot ser reconegut internacionalment.

Així, ha explicat que aquesta seria la semblança amb una hipotètica consulta catalana, i "el que és important des del punt de vista de la legalitat internacional". Això sí, ha afegit que "tota la resta és diferent", perquè Crimea "era russa fins abans-d'ahir" --va ser regalada per l'URSS a Ucraïna el 1954-- i a Sebastòpol hi ha una base russa amb contracte fins al 2042 i possibilitat de tenir-hi 25.000 homes. En canvi, Catalunya és part d'Espanya des de fa 500 anys i "no ha estat mai separada d'Espanya".

Per això, creu que és "precipitada" la crítica a les seves paraules del cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, i s'ha preguntat si els governs europeus socialdemòcrates no li han passat el text que van aprovar a Brussel·les.

A més, ha assegurat que ell sempre actua amb "lleialtat absoluta" al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i que no ha rebut d'ell cap "indicació contrària" a les seves posicions. Així, preguntat si les seves paraules sobre Crimea i Catalunya han despertat malestar a l'executiu, ha respost que aquest gabinet és "molt ampli", que n'hi ha que són més i menys "amics" i, tirant d'ironia amb paraules de Konrad Adenauer, que hi ha "enemics, enemics a mort i companys de partit".

MÉS ARRISCAT ÉS NO FER UN RELAT ALTERNATIU

Margallo assumeix que és blanc de crítiques perquè "opinar sobre Catalunya sempre és una operació d'alt risc", però creu que més arriscat encara és no fer un "relat alternatiu al que construeix des de fa molt temps la Generalitat".

Segons el seu parer, la clau és "la viabilitat jurídica i econòmica d'una Catalunya independent", i això passa pel reconeixement internacional, un àmbit que entra en les competències del seu ministeri. I ha afegit que quan hom pren una opció política, ha de tenir clares les seves conseqüències.

En aquesta línia, ha afirmat que no es tracta de llançar "amenaces", però sí advertir que una Catalunya independent per procediments contraris a la Constitució no tindria reconeixement internacional. "No volem que als catalans els passi res que nosaltres creiem que és dolent", ha dit.

EL MITE I LA RAÓ

Segons la seva opinió, el que fa falta ara és "un alto el foc verbal", rebaixar el "clima emocional" i "substituir el mite per la raó". D'entrada, ha incidit que "no són reals" els arguments del tipus "Espanya ens roba, Espanya no ens vol o a Espanya ens va malament" dels independentistes.

Tot i això, ha assegurat que al Govern li preocupen els "motius de desafecció" a qualsevol part del país, així que ha instat a "restablir el diàleg" i "veure el que és possible i no és possible", sempre dins de la llei. "La legalitat no és problema de majories o minories, sinó de legalitat o il·legalitat", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés