Actualitzat 17/06/2014 13:32

Margallo diu que la independència és inviable

José Manuel García Margallo
Foto: EUROPA PRESS

"Si em diu que el convidi a dinar, el convido. Si es vol emportar la meva dona, com a mínim parlar-ho"

BARCELONA, 17 Jun. (EUROPA PRESS)

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha defensat aquest dimarts que als catalans els ha anat bé ser a Espanya i els pot anar millor quedant-s'hi: "No opti per una consulta que faria inviable una Catalunya en termes econòmics", ha dit dirigint-se al Govern.

   En un esmorzar col·loqui de Primera Plana, ha argumentat que el Govern espanyol només pot negociar sobre el que disposa la Constitució i les seves competències, entre les quals no hi ha permetre la consulta.

   "A Catalunya li ha anat bé i li pot anar millor, sobretot perquè som en un canvi de model, cap a un sector dirigit a l'exterior, que afavoreix comunitats exportadores" com Catalunya i el País Valencià, ha exposat.

   Segons Margallo, Espanya i Catalunya estaran molt millor juntes que separades, i més tenint en compte les conseqüències "catastròfiques" en termes econòmics que suposaria la separació, i ha reiterat així que el Govern espanyol no pot asseure's a dialogar sobre una iniciativa no viable ni factible.

FEDERALISME

   "Si vostè em diu que el convidi a dinar, el convido. Però si em diu que es vol emportar la meva dona, jo li diré: home, com a mínim n'haurem de parlar", ha ironitzat el ministre, que s'ha mostrat disposat a parlar sobre una reforma de la Constitució de tall federal sempre que algú li precisi què significa.

   Per ell, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, és qui ha de decidir si s'afronta aquesta reforma, però per fer-la "cal saber què es vol reformar, amb qui i quins beneficis i problemes" comportaria el canvi constitucional.

   A més de marcar distàncies amb el referèndum d'Escòcia, ha insistit que una declaració unilateral d'independència no seria reconeguda per la comunitat internacional, i després de preguntar-se-li si Espanya vetaria Catalunya si s'independitzés, ha respost que ja es pronunciarà en el cas que es produeixi.

   Segons ell, els motius de la desafecció de Catalunya cap a la resta d'Espanya es basen en la sensació que la inversió pública de l'Estat no es corresponia al PIB català, que no s'ha respectat la llengua i cultura catalanes i que hi ha un sistema de finançament injust.

   Precisament, Margallo ha admès que cal corregir el sistema de finançament perquè té "defectes intrínsecs", atorgar a les comunitats impostos propis i establir la coresponsabilitat fiscal.

   Amb tot, reivindica que Catalunya és la primera comunitat en PIB i en volum d'exportacions, la segona en inversió estrangera i en destí de turistes, i que té una renda per càpita del 120% de la renda mitjana: "Dir així que a Catalunya li ha anat malament en el context d'Espanya és exagerat".

BALANCES FISCALS

   En resposta a una pregunta del president de Pimec, Josep González, cap a les balances fiscals, el ministre ha reconegut que és impossible fixar una balança fiscal amb un mètode que no sigui discutible perquè hi ha fins a quatre models.

   "Les balances fiscals s'han intentat en tots els països del món i cada autor té el seu mètode", ha respost García-Margallo.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés