Actualitzat 03/02/2014 11:35

Margallo: "Escòcia podrà demanar l'entrada a la UE"

José Manuel García Margallo, ministro de Exteriores, en el hemiciclo
Foto: EUROPA PRESS

Diferència el cas de Catalunya del d'Escòcia i diu que un Estat que s'independitza unilateralment no obté reconeixement internacional

   MADRID, 3 Feb. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha dit que Escòcia podrà sol·licitar l'entrada a la UE si s'independitza de manera legal, però ha advertit que aquest procés no serà ràpid.

   "Si Escòcia s'independitza seguint els procediments legals i institucionals, demanarà la seva adhesió. I si aquest procés ha estat legal, es podrà considerar la seva sol·licitud. Si no, no", ha dit en declaracions al diari britànic 'Financial Times'.

   Pel que fa a la campanya que s'està fent a favor que Escòcia se separi del Regne Unit, ha manifestat: "Nosaltres no ens trobem en els assumptes interns d'altres països. Si l'ordre constitucional del Regne Unit permet, i sembla que així és, que Escòcia opti per la independència, no tenim res a dir sobre això".

   Segons el diari, García-Margallo no va voler revelar en l'entrevista si Espanya vetaria l'entrada d'Escòcia a la UE després de la celebració del referèndum sobre la seva independència el pròxim 18 de setembre.

   El Govern britànic s'ha compromès a respectar el resultat de l'esmentada consulta i a treballar de manera "constructiva" amb l'executiu escocès si els votants advoquen per tenir un Estat propi.

   Tot i això, el ministre d'Exteriors ha assenyalat que, segons el parer del Govern espanyol, els nacionalistes escocesos són poc realistes quan asseguren que seguiran formant part de la UE després de la independència.

   Una Escòcia independent hauria de "posar-se a la cua i sol·licitar l'adhesió", ha indicat, afegint --segons el 'Financial Times'-- que seria difícil que les negociacions per a la seva admissió concloguessin abans del 24 de març de 2016, la data proposada per Edimburg per declarar la independència.

   "Han de resoldre una muntanya de problemes, com ja ha explicat molt ben Millor Junts", ha advertit referint-se a Better Together, la campanya impulsada per partits, organitzacions i ciutadans escocesos en contra de la independència.

   "Cal arribar a l'estatus de candidat. Cal negociar 35 capítols. I ha de ser ratificat per les institucions europees i després pels 28 Parlaments nacionals", ha dit.

"LLIMBS INTERNACIONAL"

   Respecte a Catalunya, García-Margallo ha subratllat que aquest cas és "fonamentalment diferent" al d'Escòcia i que l'executiu de Mariano Rajoy seguirà oposant-se a la celebració d'una consulta sobiranista.

   "Un Estat nascut a partir d'una declaració unilateral d'independència no tindria cap reconeixement internacional. Estaria totalment aïllat en el concert de les nacions. Aquest Estat no tindria accés al sistema de les Nacions Unides, al Banc Mundial o a l'FMI", ha afirmat.

   En aquest sentit, el ministre ha recordat que regions que es van independitzar de manera unilateral, com Ossètia del Sud i Abkhàzia --de Geòrgia-- o Somalilandia --de Somàlia--, es troben actualment en un "llimbs internacional".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés