Publicat 23/01/2014 17:58

La lliura del cens a la Generalitat és il·legal, segons exdirector de l'Agència Protecció de Dades

MADRID, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

La intenció de l'Ajuntament de Barcelona de posar a disposició de la Generalitat de Catalunya les dades del padró municipal si l'executiu català els necessita per organitzar la consulta d'autodeterminació "ara per ara" no és legal, segons ha assenyalat el Catedràtic de Dret Administratiu i Titular de la Càtedra Google sobre Privacitat, Societat i Innovació de la Universitat CEU-Sant Pau, José Luís Piñar.

Piñar, que va ser director de l'Agència de Protecció de Dades entre 2002 i 2007, ha assenyalat que, segons la seva opinió, aquesta cessió de dades --ja siguin del cens electoral o del padró municipal-- no seria legal, ja que "s'incompliria el principi de finalitat a l'ús de les dades", al tractar-se d'una cessió de dades per a fi diferent pel qual s'han recollit.

Aquesta cessió només seria possible en base al consentiment de l'afectat o que una llei així ho estableixi, "i no hi ha encara cap llei aprovada que habiliti la cessió", segons ha indicat. En aquest sentit, ha apuntat que la Llei Electoral té el caràcter d'orgànica i no és possible establir per una llei ordinària, no orgànica per tant, una finalitat diferent per a les dades del cens electoral.

En el cas del que intenti cedir el consistori sigui el padró municipal, tampoc seria legal, segons la seva opinió, ja que la Llei de Bases de Règim Local disposa que les dades del Padrón Municipal "se cediran a altres Administracions públiques que ho sol·licitin sense consentiment previ a l'afectat només quan els calguin per a l'exercici de les seves respectives competències, i exclusivament per a assumptes en els quals la residència o el domicili siguin dades rellevants".

Una condició que no es compleix en aquest cas perquè la Generalitat ara per ara no té competència per fer la consulta: "El problema radica a determinar si la Generalitat té o no competència per organitzar i portar a terme la consulta, cosa que encara no és així. De fet, el Parlament el que ha acordat és precisament aprovar que se sol·liciti a l'Estat la transferència de les competències en matèria de consultes, per poder exercir-les, doncs ara no les té. En conseqüència ara per ara tampoc seria possible la cessió del padró", ha indicat.

Per tot això, tot i que ha reconegut que es tracta d'una qüestió "complicada", ha opinat que no és possible ni la cessió del cens ni la del padró.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés