Actualitzat 27/06/2014 16:30

La llei de consultes podria estar preparada el 16 de juliol per enviar-la al Consell de Garanties

Fachada del Parlament de Catalunya
EUROPA PRESS

El cens de votants segueix sent el principal escull, tot i que n'existeixen altres

BARCELONA, 27 juny (EUROPA PRESS) -

La llei de consultes no referendàries en què porten mesos treballant els partits catalans al Parlament podria estar enllestida el 16 de juliol, data en la qual s'enviaria al Consell de Garanties Estatutàries perquè es pronunciés sobre la seva constitucionalitat.

Fonts parlamentàries han explicat aquest divendres que es preveuen dues reunions més el 4 i l'11 de juliol de la ponència que està elaborant la norma, i després d'aquestes trobades, ja existiria una majoria necessària per enviar-la a la Comissió d'Assumptes Institucionals el dia 16.

Tot i això, entre el temps que s'aprovi en Comissió i abans que vagi al ple, molts partits es van comprometre a portar-la al Consell de Garanties perquè l'analitzi, per la qual cosa l'aprovació definitiva no podrà ser en els últims plens abans de les vacances d'estiu, sinó que haurà d'esperar a partir del setembre.

El principal escull perquè hi hagi un ampli acord segueix sent el mateix, i és que CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP la veuen com la llei per fer la consulta del 9 de novembre --entre un altre tipus de consultes--, mentre que el PSC i el PP defensen que mai una norma d'aquestes característiques pot servir per preguntar per la independència.

Un front que segueix obert és com definir el cens de votants que podran participar a les consultes que es regulen a la norma, un assumpte que és especialment polèmic si es concep la llei per convocar la consulta d'autodeterminació del 9N.

Podran participar a les consultes els que tinguin la "condició política de català", i en això ara mateix no hi ha consens i sí un ampli ventall de possibilitats encara per determinar; el que és segur és que podran votar tots els espanyols residents a Catalunya.

A partir d'aquí, també es preveu que puguin votar els catalans que viuen a l'estranger i els estrangers de països de la UE i de tercers països que portin cert temps empadronats a Catalunya --un temps també per determinar--.

VEÏNATGE CIVIL

A les últimes reunions de la ponència s'ha abordat una possibilitat més, i és que votin els catalans que viuen a altres comunitats autònomes per la condició de "veïnatge civil", és a dir, que al passat van estar empadronats a Catalunya i ara ho estan en un altre lloc d'Espanya.

Segons fonts parlamentàries, la "veïnatge civil" es manté 10 anys des que la persona en qüestió deixa el padró a Catalunya per figurar al d'una altra comunitat; un informe dels lletrats de la Cambra ha analitzat aquesta opció i ara els partits hauran d'estudiar-la i decidir si avalen posar-ho a la llei.

MÈTODES DE VOTACIÓ

També els mètodes de votació segueixen sense generar consens, ja que hi ha acord en tres mètodes: la votació presencial, el vot per correu i el vot electrònic, però existeixen dubtes d'algunes formacions en introduir una quarta modalitat, el vot per dipòsit.

El vot per dipòsit estaria pensat per als catalans que són a l'exterior o que no poden anar a votar el dia de la consulta en qüestió; dies abans de la convocatòria, acudirien a un lloc predeterminat, com una delegació del Govern, amb la documentació necessària i deixaria el seu vot per dipòsit, que es faria efectiu el dia de la votació.

SENSE CAMPANYES DE 15 DIES

On sí que hi hauria un ampli acord és que la llei no delimiti les campanyes per demanar el vot a 15 dies, com passa a les campanyes electorals tradicionals, sinó que es pugui fer campanya per una opció o l'altra des del dia que es convoca la consulta.

Encara no està tancat quant de temps ha de passar entre que es convoca la consulta i es fa efectiva, però les mateixes fonts assenyalen que podria anar dels 30 als 50 dies, per la qual cosa en tot aquest període es podria fer campanya a favor de les opcions que estiguin en competició.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés