Actualitzat 04/09/2014 19:05

L'historiador Henry Kamen alerta que independentistes catalans falsifiquen la història

El hispanista Henry Kamen presenta el ensayo 'España y Cataluña'.
EUROPA PRESS

Creu que "la majoria dels catalans no donen suport" a la independència

MADRID, 4 set. (EUROPA PRESS) -

L'historiador Henry Kamen ha publicat un nou llibre, 'Espanya i Catalunya. Història d'una passió', en què critica la "falsificació de la història" que, segons la seva opinió, han presentat els separatistes catalans, entre els quals hi ha CiU i ERC, per defensar la independència de Catalunya i el procés sobiranista.

"Si els separatistes ofereixen mentides, un pobre historiador com jo examina el material" i conclou que "hi ha una manipulació dels fets a favor del separatisme", ha explicat l'hispanista britànic, que viu a Catalunya, durant l'acte de presentació del llibre a Madrid.

Kamen ha afirmat que "no hi ha base històrica que doni suport a la separació" i que "el context històric està sent falsejat pel Govern català".

Un dels episodis que s'han manipulat és, segons la seva opinió, el de la Guerra de Successió, ja que hi ha qui assegura que llavors "Catalunya va quedar aixafada" i en la "misèria econòmica" després de l'11 de setembre del 1714, data de la rendició de Barcelona.

"CATALUNYA NO VA QUEDAR AIXAFADA EL 1714"

Tot i això, Catalunya "va continuar sent una regió important, pròspera i florent, el territori més ric d'Espanya", ha recalcat Kamen, que considera "gairebé impossible" abonar amb evidències l'argument històric de l'"espoliació" de Catalunya per part d'Espanya.

Alhora, rebutja en el seu llibre la versió segons la qual l'Estat espanyol va atacar el poble de Catalunya --que es va rebel·lar davant d'això-- i va acabar abolint les seves lleis democràtiques i imposant un règim del terror. Kamen posa en dubte que una majoria dels catalans s'aixequessin contra Felip V i indica que "va ser Barcelona mateixa la que va provocar l'abolició de les lleis catalanes", a més d'afirmar que els rebels del 1714 eren "ferms partidaris de la unitat d'Espanya".

Tot i que l'hispanista britànic és conscient que els separatistes no es basen només en raons històriques, el llibre no entra a analitzar les de tipus econòmic. Tot i així, opina que el que realment importa en la qüestió catalana són "els diners i els impostos", la idea --falsa, segons la seva opinió-- que els catalans "estaran millor fora d'Espanya", mentre que la ideologia té menys rellevància.

"ESCALFANT ELS ESPERITS"

D'altra banda, Kamen ha assegurat que "la majoria dels catalans no donen suport a la independència" i ha expressat la seva sorpresa per la preocupació que genera a Espanya el projecte sobiranista encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas.

Segons la seva opinió, els separatistes, que són un "moviment minoritari", estan "escalfant els esperits per alimentar les opinions a favor" de la independència amb vista a la consulta que pretenen fer el 9 de novembre. "Potser per això el Govern espanyol calla, per no agitar l'opinió", ha afegit.

Així mateix, Kamen ha assenyalat que la majoria dels polítics catalans han estat sempre "nacionalistes, no separatistes", i que "gairebé tots els historiadors" que investiguen sobre Catalunya estan en contra de la independència, mentre que els qui la defensen són "periodistes pagats pel Govern català per oferir una història falsa".

Així les coses, l'hispanista britànic augura que, en cas que se celebrés la consulta --cosa que dubta--, els catalans no votarien a favor de la independència. Tot i això, ha afegit que "seria més sensat" per part del Govern espanyol deixar que els catalans s'expressin en un referèndum, com ha fet l'executiu britànic amb els escocesos, que votaran el 18 de setembre.

LA MILLOR FÓRMULA DE CONVIVÈNCIA, L'ACTUAL

Per a Kamen, la millor fórmula de convivència entre Catalunya i la resta d'Espanya és "la que han tingut fins ara", amb "tots els seus problemes i tensions", ja que "en tot país normal n'hi ha". A més, creu que en les relacions entre les dues parts "s'han viscut pitjors moments" que l'actual, i ha valorat com una cosa positiva que ara catalans i no catalans estiguin "pensant seriosament quins són els nexes, què hi ha en comú i que aprecien en aquesta relació".

Finalment, s'ha referit al model d'Estat federal que proposa el PSOE per solucionar els problemes territorials. Segons l'historiador, el federalisme a Espanya --un sistema amb el qual es va experimentar a finals del segle XIX i principis del XX-- "sempre ha fracassat", i el fet que funcioni en països com els Estats Units o Alemanya no és una garantia perquè "no es pot fer una comparació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés