Actualitzat 26/09/2014 10:29

L'Estat respondrà a la convocatòria de consulta amb un Consell de Ministres diumenge o dilluns

Mariano Rajoy
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 26 (EUROPA PRESS)

El Govern espanyol convocarà un Consell de Ministres extraordinari previsiblement diumenge o dilluns per reaccionar a la convocatòria de la consulta independentista a Catalunya, que el president català, Artur Mas, preveu signar dissabte al matí.

   Així ho han confirmat a Europa Press fonts de Moncloa, que han precisat que el mateix dissabte es reunirà la comissió de subsecretaris per preparar la reunió del Consell.

   La reunió extraordinària del Govern espanyol podrà presidir-la el president, Mariano Rajoy, que dissabte a la nit torna del seu viatge oficial a la Xina.

    Rajoy ha assegurat, en conversa informal amb els periodistes que cobreixen el seu viatge, que afronta la situació amb tranquil·litat, perquè té clar el que ha de fer des de fa un any.

   La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar dijous que l'executiu actuarà "amb agilitat i celeritat" una vegada que es publiqui la llei de consultes catalana i Artur Mas signi el decret de convocatòria del referèndum.

   Sense aportar detalls, va dir que una vegada publicada la norma autonòmica, es posaran en marxa els "mecanismes de l'Estat" previstos: aprovació d'un dictamen pel Consell d'Estat, reunió del Consell de Ministres i interposició de recurs.

   El registre del Tribunal Constitucional (TC), davant del que es presenten els recursos, està tancat els caps de setmana i obrirà a les nou del matí de dilluns.

CONSELL D'ESTAT

   Una vegada que es publiqui la llei catalana de consultes, el primer pas serà tramitar davant del Consell d'Estat la sol·licitud de dictamen; aquest òrgan consultiu haurà de reunir-se per aprovar el dictamen, el que pot ocórrer si cal en qualsevol moment del cap de setmana.

   El document es troba redactat i pendent únicament d'aprovació, donada la jurisprudència, els antecedents i el coneixement que es té de la llei de consultes per la seva tramitació parlamentària.

   Entre d'altres coses, s'han tingut en compte els vots particulars dels membres del Consell de Garanties Estatutàries català que han rebutjat el projecte de llei de consultes.

   Quan el Parlament va enviar a aquest òrgan el text legal per demanar-li opinió, quatre dels seus nou membres van votar en contra de la norma per considerar-la contrària a la Constitució i també a l'Estatut d'Autonomia català.

   Una vegada rebut aquest dictamen, es presentarà el recurs, acompanyat de la sol·licitud de suspensió immediata de la llei; ha de ser el ple del Tribunal Constitucional el que ho admeti a tràmit i aquest òrgan es reunirà si no té convocada una sessió ordinària.

   L'admissió suposarà la suspensió de la llei catalana amb efecte retroactiu, és a dir, que no entrarà en vigor i no seran per tant vàlids els actes derivats de la seva aplicació.

   El Govern espanyol ha mantingut des del principi que recorrerà tant la llei de consultes com la convocatòria del referèndum, el que pot fer de manera paral·lela o conjuntament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés