Actualitzat 17/07/2014 11:48

Jorge Fernández afirma que Rajoy no podria acceptar-la "encara que volgués, que no vol"

Jorge Fernández
EUROPA PRESS

SANTANDER, 17 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández, ha afirmat aquest dijous que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, no podria acceptar la consulta sobiranista de Catalunya "encara que volgués, que no vol", perquè aquesta ja ha estat declarada inconstitucional pel Tribunal Constitucional i rebutjada pel Ple del Congrés dels Diputats.

"Aquest referèndum no es farà", ha postil·lat en declaracions a la premsa abans d'inaugurar un curs a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), a Santander.

Fernández ha criticat que el que el president català, Artur Mas, anomena 'consulta' és "un referèndum d'autodeterminació" que, a més de "no cabre a la Constitució", afecta la unitat d'Espanya i, per tant, en cas de fer-se, haurien de "decidir tots els espanyols".

Sobre les declaracions de Mas segons les quals podrien introduir-se canvis en els termes de la consulta, el ministre de l'Interior ha apuntat que "el que malament comença, malament acaba", una consideració que ha assenyalat en recordar que el president de la Generalitat es va reunir amb altres dirigents polítics catalans i va anunciar aquesta consulta, ja amb pregunta i data establertes, i Rajoy se'n va assabentar a través dels mitjans de comunicació, a través dels quals Mas també convidava el president del Govern espanyol a parlar.

"Però aquesta consulta en aquests termes era innegociable. Jo crec que això és una falta de respecte, de consideració i de sentit comú i evidentment qui malament comença, malament acaba", ha dit Fernández, que ha opinat que ara Espanya ha de treballar per sortir de la crisi, la sortida de la qual ja s'ha començat a "entreveure".

I és que, ha exalçat, Espanya forma part d'un món que "cada vegada és més global" i d'una Unió Europea on el que s'estila és la "paraula 'unitat'", per la qual cosa aquesta consulta és "anar contra el sentit de la història, contra el sentit comú i contra els interessos de Catalunya i de tot Espanya".

"Plantejar un referèndum en aquests termes el que està aconseguint, i de fet ja ho ha aconseguit per desgràcia, és fracturar la societat catalana i, per descomptat, generar divisió entre Catalunya i la resta d'Espanya", ha lamentat el ministre.

En aquest sentit, ha dirigit el discurs a Mas, a qui ha dit que "un governant el que ha de fer és preocupar-se per formar part de la solució dels problemes i no ser ell el principal dels problemes".

"El qui ha plantejat el problema és el qui ha de plantejar iniciatives i adonar-se que abans de fer les coses cal pensar-les, perquè, per desgràcia, estem parlant de qüestions que al segle XXI a Europa no s'entenen", ja que una iniciativa d'aquestes característiques "no té encaix sota cap punt de vista polític, jurídic ni històric a l'Europa ni a l'Espanya d'avui".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés