Publicat 14/04/2014 13:41

ICV-EUiA exigirà a la Comissió Europea que actuï si el Govern espanyol la bloqueja

Ernest Urtasun, ICV-EUiA
EUROPA PRESS

Rebutja la reforma territorial "cosmètica" que proposa Rubalcaba

BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

El candidat d'ICV-EUiA a les eleccions europees del 25 de maig, Ernest Urtasun, ha assegurat aquest dilluns que exigiran la intervenció a la Comissió Europea (CE) si el Govern del PP bloqueja la celebració d'una consulta sobre la independència de Catalunya el 9 de novembre.

En roda de premsa, Urtasun no ha volgut valorar l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), que es presentava aquest dilluns, però ha indicat que si el Govern del PP no permet el dret a decidir aniran a Brussel·les a buscar suports polítics i demanar a la CE que els pressionin.

Després de preguntar-li com hauria de concretar-se l'esmentat suport, ha indicat que esperen que la CE impulsi "el diàleg" perquè el Govern espanyol se senti amb les forces polítiques que donen suport al el 'dret a decidir' per arribar a un acord per fer la consulta.

Ha lamentat que el president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, hagi "jugat a la política de la por" impulsada pel president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo.

Sobre l'encaix d'una Catalunya independent a la UE, ha dit que el primer és saber què pensa la ciutadania, ja que, tot i que "jurídicament els tractats tenen unes normes, aquest és un problema polític, i en funció del que digui la ciutadania, la política haurà de donar una resposta".

Respecte a la proposta del líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, d'una reforma territorial després del comicis europeus, Urtasun ha rebutjat una reforma constitucional "purament cosmètica" i ha avisat que no acceptaran una proposta que no passi pel 'dret a decidir'.

En aquest sentit, ha reclamat reobrir un nou procés constituent a Espanya per tornar a discutir els fonaments del pacte del 1978 entrant en els temes que es "van vetar" llavors: la monarquia, el model econòmic i social i el dret a decidir.

Segons la seva valoració, "el pacte del 78 està enfonsat i hi ha una crisi de règim" per tres motius: el gran desprestigi de la institució monàrquica, un model econòmic i social que fa aigües i l'Estat és incapaç de respondre a les aspiracions nacionals de les nacions que ho componen, segons les seves paraules.

Ha indicat que en el programa que es decidirà en la convenció programàtica del 26 d'abril es farà una defensa del dret a decidir "molt important" i es treballarà perquè les famílies polítiques europees hi donin suport.

MEMÒRIA HISTÒRICA

Coincidint amb l'aniversari de la República del 1931, Urtasun ha anunciat quines mesures volen impulsar en el seu programa europeu per la memòria històrica: una resolució del Parlament Europeu per crear al Congrés una "comissió de la veritat" --que ja s'ha presentat però no s'ha debatut--.

En el seu programa volen obligar l'administració a impulsar la identificació, dignificació i exhumació de les fosses comunes, sense deixar-lo en mans dels familiars, i impedir la reforma de la justícia universal a Espanya.

Alhora, exigiran la retirada de simbologia franquista, denunciant la permanència d'aquesta al Valle de los Caídos, i que en el futur museu d'història de la Unió Europea de Brussel·les es tingui una "especial dedicació a la lluita contra el franquisme i les llibertats republicanes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés