Publicat 09/09/2014 12:33

Iceta (PSC) avisa que no hi ha cap solució sense el vot dels ciutadans

Miquel Iceta
EUROPA PRESS

Demana a Rajoy i Mas que no s'"atrinxerin" en les seves posicions i busquin una sortida

MADRID, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha insistit aquest dimarts que la solució al conflicte català passa per una reforma de la Constitució per a un Estat federal que reconegui la identitat nacional catalana i la seva singularitat en el marc espanyol, i ha advertit que no hi haurà cap solució estable "que no passi per sotmetre-la al vot ciutadà".

Durant la seva intervenció al Fòrum Europa, Iceta ha analitzat el panorama polític que es presenta d'aquí al pròxim 9 de novembre, respecte al qual ha donat per fet que el Tribunal Constitucional prohibirà la consulta, i ha desgranat els passos que segons ell ajudarien a resoldre el conflicte.

En aquest sentit, ha realitzat una ferma aposta pel "diàleg polític" i ha demanat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que abandoni l'"immobilisme", i alhora ha reclamat al cap de l'Executiu català, Artur Mas, que desdenyi els "consells enverinats" dels qui li demanen fer la consulta malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional.

Això sí, ha advertit que "són moltíssims els catalans que desitgen votar" i per aquesta raó considera que no hi haurà una solució estable a l'actual distanciament "que no passi per sotmetre-la al vot ciutadà".

"Som molts els qui no ens resignem al xoc de trens i reclamem dels presidents Rajoy i Mas un diàleg que pel que sembla avui és totalment inexistent", ha insistit.

Iceta s'ha dirigit així als dos mandataris per reclamar-los que "no s'atrinxerin en les seves raons", abandonin càlculs partidistes i no esperin que la situació arribi a "un punt sense retorn".

Com a exemple ha posat el referèndum d'Escòcia i ha assenyalat que el primer ministre David Cameron ha proposat un nou acord conscient que "un nou pacte és més beneficiós per a tots que la secessió".

El primer secretari del PSC ha presentat les propostes concretes dels socialistes, que parteixen d'una reforma constitucional "que sigui sotmesa al vot de tots els espanyols i rebi el suport majoritari dels catalans", tot això a través de propostes "de tall federal" que resolguin els problemes de l'actual Estat de les autonomies.

El primer eix d'aquesta reforma constitucional asseguraria la unitat de l'Estat però alhora reconeixeria la identitat nacional catalana, incorporant els drets històrics ja recollits a l'Estatut.

A més, marcaria de manera clara els espais competencials de l'Estat federal i les comunitats perquè aquestes puguin exercir-les "sense traves", en garantiria la representació a través del Senat i buscaria un federalisme fiscal basat en els principis de "suficiència, justícia i solidaritat".

FER FRONTS, UN REGAL A ERC

Iceta s'ha mostrat disposat a debatre aquestes idees amb tots els partits i estudiar també les que els altres tinguin, però ha reconegut que no és "gens amic de frontistes" i per tant s'ha oposat a l'oferta que la setmana passada va fer la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, per formar un bloc davant de l'independentisme.

Segons la seva opinió, aquest pacte dividiria els partits catalans en dos blocs, independentistes i no independentistes, i convertiria les pròximes eleccions autonòmiques en uns comicis plebiscitaris, cosa que el mateix Govern ha dit que vol evitar.

"Farem aquest regal a ERC? M'estranya tant que ho proposi el PP que he vingut a Madrid a veure si troba alguna raó", ha ironitzat.

En aquest context, ha reconegut que no imagina que la Generalitat pugui treure les urnes al carrer el 9 de novembre amb una prohibició del Tribunal Constitucional, perquè llavors perdria "legitimitat".

"Dono per fet que no succeirà", ha reconegut, i ha assumit que sí que pot ser que sigui alguna entitat privada la que decideixi fer aquesta consulta. "Però això no té validesa jurídica i no resoldria el problema", ha advertit.

Iceta ha reconegut que la seva preocupació gira al voltant de les pròximes setmanes, quan el Tribunal Constitucional anul·li la consulta i es demostri si l'executiu català és capaç de "cenyir-se al seu paper institucional" i el Govern de Mariano Rajoy de "negociar una solució política".

RAJOY, METGE HOMEÒPATA

A més, ha revelat que no espera una resposta dràstica per part del Govern espanyol, ja que Mariano Rajoy ha demostrat moltes vegades que no és la seva forma d'actuar.

"Em preocupa l'endemà. Serem capaços d'aprofitar l'endemà per obrir una via de diàleg, negociació i pacte? Em fa la sensació que perquè això sigui possible cal treballar a partir d'ara mateix", ha instat.

En aquest context, ha situat Artur Mas com un polític que ha fracassat i ha posat com a exemple les últimes eleccions catalanes, en què va demanar una majoria extraordinària i, a canvi, "es va clavar una trompada" i CiU va empitjorar els resultats.

I un "nou fracàs" serà la impossibilitat de fer la consulta, considera.

Per aquesta raó, creu que, si hi hagués eleccions anticipades a Catalunya, Mas no hauria de presentar-se a la reelecció. "Un pot acumular alguns fracassos a la vida, però no fer d'això la seva professió", ha advertit deixant clar que "Catalunya no pot permetre's més fracassos de Mas".

"O fa una revisió molt radical de la seva estratègia, o el millor que podria fer és anar-se'n", ha deixat clar.

ENTRADA D'ERC A LA GENERALITAT

En aquest sentit, ha analitzat la proposta llançada aquest dimarts per ERC d'entrar al Govern català per assegurar la celebració de la consulta i ha reconegut que seria una possibilitat atesa la falta de solidesa i "base parlamentària" de l'executiu de Mas.

Però ha assenyalat que, si el que de veritat es vol fer és fer la consulta, el que cal fer és "reconèixer que l'estratègia ha fracassat i buscar-ne una altra".

Respecte a un govern de coalició entre CiU i PSC, ha recordat que l'etapa de Govern del PSE i el PNB al País Basc no va ser "dolenta" i tampoc quan els socialistes van governar a Catalunya.

Tot i això, ha assegurat que el seu objectiu no és "governar a qualsevol preu" sinó "ajudar a sortir d'un mal pas".

"Jo estic disposat a ajudar sense ni tan sols estar al Govern, sinó compartir uns criteris bàsics de política", ha apuntat.

Iceta, que ha reconegut seguir amb interès el referèndum d'Escòcia, ha advertit a més que, sigui quin sigui el resultat, serà utilitzat pels independentistes a favor seu.

En cas d'una victòria del 'sí' veuran revalidada la seva estratègia, mentre que si guanya el 'no' diran que "allà almenys s'ha pogut votar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés