Publicat 06/02/2014 11:13

Homs preveu que Espanya ratifiqui un nou estatus català si altera la Constitució

Francesc Homs, en una entrevista
GOVERN

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ha admès aquest dijous la possibilitat que tots els espanyols acabin votant un canvi d'estatus de Catalunya si el resultat de la consulta d'autodeterminació i la posterior negociació amb l'Estat requereix una reforma de la Constitució.

En una entrevista de la COPE recollida per Europa Press, ha reiterat que la consulta per si mateixa no genera una situació jurídica nova, sinó que obre un període de negociació amb les institucions de l'Estat per veure com es canalitza aquest resultat i --si calgués una reforma de la Constitució-- una votació del conjunt dels espanyols.

La consulta "generaria un procés de negociació on s'haurien de modificar, si fos el cas com a conseqüència d'aquest procés, totes les lleis necessàries, inclosa una reforma de la Constitució", ha explicat Homs, que ha recordat que el procés de reforma de determinats articles de la Carta Magna requereix que es pronunciïn tots els espanyols.

"Evidentment la llei no preveu la independència perquè la Constitució diu el que diu", ha reconegut el també conseller de la presidència, al qual ha afegit que hauria de negociar-se amb les institucions de l'Estat un canvi de les lleis si el resultat de la consulta fos que una majoria dels catalans aposta perquè Catalunya sigui un Estat independent.

"La decisió vindria després d'un procés de negociació on probablement caldria tornar a votar, llavors per tothom", segons el conseller, que assegura que al Govern espanyol li molesta que es pugui saber el que volen els catalans perquè l'obligaria a obrir un procés que, segons ha dit, li fa mandra.

Homs remarca que l'objectiu de consultar els catalans és saber amb precisió què pensen sobre el futur de Catalunya, i ha defensat que el que ha de fer el Govern espanyol ara no és tant respondre si acceptaria un nou estatus per a Catalunya, sinó si està disposat a saber amb exactitud què opinen els ciutadans d'una de les seves autonomies.

LLEI DE CONSULTES

El conseller de la presidència ha defensat que la celebració de la consulta és perfectament legal, i que el més fàcil és que es regeixi per la llei catalana de consultes davant de la previsible negativa del Congrés a traspassar a la Generalitat la competència per fer referèndums mitjançant l'article 150.2 de la Constitució.

"És molt probable que això acabi així", ha vaticinat Homs, tot i que admet que el fet ideal seria que aquesta consulta pogués fer-se de mutu acord amb el Govern espanyol, i ha lamentat que, si no es fa així, és per raons polítiques i no de legalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés