Publicat 15/10/2014 19:29

El Govern recalca en les seves al·legacions al TC que el 9N no és un referèndum

Fachada del Tribunal Constitucional (TC)
EUROPA PRESS

Lamenta la "insistència insistent" del Govern espanyol que la consulta és un referèndum

BARCELONA, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha recalcat aquest dimecres que el Govern espanyol s'equivoca en recórrer la Llei de Consultes no referendàries i el decret de convocatòria del 9N: entendre que aquesta votació és un referèndum quan, segons el Govern, a cada moment queda clar que és una consulta no referendària, han informat a Europa Press fonts coneixedores.

Així ho estableixen les al·legacions presentades al Tribunal Constitucional (TC), a les quals Europa Press ha tingut accés, i en què els lletrats de la Generalitat deixen clar que el 9N "no pretén de cap manera ser un referèndum, ni tampoc un simulacre encobert de referèndum", ha avançat el canal 3/24.

"Es repeteix en una infinitat d'ocasions, fins a la sacietat, que la consulta convocada es tracta d'un referèndum, tot i que no sigui així (...) i amb aquesta insistència insistent, a falta de millors arguments, es pretén convèncer d'alguna cosa que només es pressuposa", aprecien els advocats de la Generalitat.

Asseguren que la Llei de Consultes no referendàries deixa clar en nom seu i en el seu contingut que no vol regular els referèndums, que són de competència estatal segons la Constitució, sinó les consultes, que segons l'Estatut pertanyen a la Generalitat.

Incideixen que les consultes i els referèndums poden tenir similituds, però són quelcom "prou diferent i distingible", i que les consultes populars encaixen perfectament dins de l'ordenament constitucional vigent.

"Els referèndums consultius constitueixen una modalitat de participació connectada amb l'Article 23 de la Constitució, però existeixen moltes altres formes d'auscultar l'opinió dels ciutadans" i una d'elles són les consultes, una eina que s'ha explorat molt poc a l'actual sistema democràtic espanyol.

CITA A SUÁREZ

En les al·legacions, els advocats de la Generalitat citen explícitament el primer discurs televisiu que el 1976 va fer el llavors president del Govern espanyol, Adolfo Suárez: "Cal elevar a la categoria política de normal el que al carrer és plenament normal".

Aquesta frase, segons els lletrats, "recupera tot el seu sentit i significat" en la Catalunya actual, on existeix un clamor popular a favor d'una consulta sobre el futur polític d'aquesta comunitat.

"En una societat democràtica, ha de primar la lliure expressió d'opinions polítiques, individuals o col·lectives, i no s'hauria d'impedir la regulació general d'aquests cursos d'expressió", s'afegeix en les al·legacions.

Si la Llei de Consultes i el decret del 9N --ara suspesos cautelarment pel TC-- es declaressin il·legals, "s'hauria tancat un curs legal" que permetria institucionalitzar la voluntat de molts catalans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés