Actualitzat 07/02/2014 17:41

El Govern espanyol demana a la Generalitat deixar-se de "vaivens"

Soraya Saez de Santamaría
EUROPA PRESS

Assenyala que el referèndum que planteja Mas obriria un procés constituent

MADRID, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat aquest divendres a l'executiu català que es deixi de "vaivens" després de plantejar ara un referèndum a tot Espanya que avali el nou estatus català després de la consulta.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, ha afirmat rotunda que qüestions d'aquesta naturalesa que afecten "la sobirania del conjunt del poble espanyol" suposen en realitat un canvi constitucional i, per tant, cal seguir un procediment fixat en la pròpia Carta Magna. Fonts de l'executiu consideren que el que es proposa és inconstitucional i implica obrir un procés constituent.

Aquesta ha estat la resposta del Govern de Mariano Rajoy un dia després que el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, admetés aquest dijous la possibilitat que tots els espanyols acabin votant un canvi d'estatus de Catalunya si el resultat de la consulta d'autodeterminació i la posterior negociació amb l'Estat requereix una reforma de la Constitució.

Després de ser preguntada si el Govern central està disposat a aquest referèndum sobre la independència que està plantejant-se, Sáenz de Santamaría ha subratllat que la democràcia és "fonamentalment respecte a les lleis" i ha afegit que la Constitució "és molt clara", de manera que "aquelles decisions que suposen un canvi en la Constitució han d'obtenir un canvi constitucional" seguint el procediment previst.

En aquest sentit, ha abundat que el que planteja la Generalitat "no pot fer-se per un procediment aliè al constitucionalment establert". "Al senyor Homs, la resposta la té molt clara en la Constitució, que li diu tot el procediment que ha de seguir per fer aquestes coses com manen les lleis i la Constitució, que és senzillament com vol la democràcia", ha emfatitzat, per afegir que la democràcia és fonamentalment respecte a l'imperi de la llei.

Preguntada llavors si el Govern central està invitant el Parlament a iniciar una reforma de la Carta Magna per aconseguir el que volen, Sáenz de Santamaría ha respost que serà Homs qui haurà d'aclarir de quin procediment està parlant.

"Ell ha comentat la possibilitat d'un referèndum a tot Espanya. Simplement li dic que hi ha un procediment, no el que pugui a ell semblar-li, per a modificacions d'aquesta naturalesa que afecten la sobirania del conjunt del poble espanyol que ve molt bé delimitat", ha postil·lat.

En aquest sentit, la número dos del Govern espanyol ha afegit que ella no estava parlant d'un procediment del Govern central sinó del que estableix l'ordenament jurídic i la Carta Magna, que diu que "una modificació d'aquesta naturalesa és una modificació gairebé de la Constitució mateixa i estableix un determinat procediment".

Fonts de l'executiu han explicat que el referèndum del que parla el Govern central suposa en realitat obrir un procés constituent, ja que el que es pretén és crear un Estat diferent: Això suposa, insisteixen, canviar la Constitució perquè es vol constituir dos nous Estats.

A més, les mateixes fonts han recordat que la Generalitat apel·la al referèndum que recull l'article 92 de la Constitució --"el referèndum serà convocat pel Rei, mitjançant proposta del President del Govern, prèviament autoritzada pel Congrés"-- per demanar la transferència de la competència per fer consultes recollida a l'article 150.2 quan "no és vinculant". I com a exemple d'això ha citat el referèndum del 1992 sobre la permanència d'Espanya en l'OTAN.

EXPLICAR ALS CIUTADANS "LES CONSEQÜÈNCIES"

La vicepresidenta ha criticat que estiguin sentint "moltes coses" del Govern català i que aquest "cada dia" plantegi "una qüestió diferent" quan, segons ha recalcat, és "un moment per ser conscients que es requereix estabilitat". "Les coses han d'analitzar-se molt bé abans de plantejar-se, explicar als ciutadans les conseqüències que té això, no sol a nivell espanyol també a nivell europeu. Explicar-los que sortirien de l'euro, amb les implicacions que tenen", ha advertit.

En aquest sentit, Sáenz de Santamaría ha insistit que cal dir "totes les coses" i "no sotmetre els ciutadans a aquests vaivens". "El que és el conjunt del poble espanyol ho decideix el poble espanyol a través dels mecanismes que la pròpia Constitució estableix", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés