Publicat 27/1/2014 10:16:48 +01:00CET

El Govern critica la falta de "sentit democràtic" de Rajoy i insisteix que és legal

Francesc Homs, portavoz y conseller de la Generalitat
EUROPA PRESS

Exigeix a Montoro que publiqui les balances fiscals tal com es va comprometre

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha criticat aquest dilluns que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, no té "sentit democràtic" perquè no avala consultar els catalans sobre el seu futur polític.

"Si no vol conèixer el que pensa el poble de Catalunya per no haver de gestionar-ho, jo crec que no és un argument que tingui sentit democràtic i que pugui ser sostingut en el temps", ha sentenciat en declaracions a Antena 3 recollides per Europa Press.

Després que Rajoy digués aquest cap de setmana a Barcelona que la consulta no es farà mentre ell sigui president, Homs ha insistit que és legal i ha invocat l'article 122 de l'Estatut per defensar que la Generalitat té "competències exclusives per organitzar consultes".

Homs ha recordat que l'Estatut és una Llei Orgànica espanyola avalada pel Tribunal Constitucional --després d'invalidar articles--, per la qual cosa no se li passaria "pel cap" que algú prohibís una consulta que està reflectida en aquest Estatut.

El conseller ha insistit que la consulta "no generaria de seguida una situació jurídica nova", sinó que obligaria al Govern espanyol a canalitzar la voluntat política dels catalans a través de la reforma de les lleis i, si fos el cas, de la Constitució.

"Saber la voluntat i després canalitzar-la", ha sentenciat Homs sobre el que, segons la seva opinió, hauria de fer Rajoy, que, tot i això, dissabte en la convenció política del PP català ha insistit que no dialogarà sobre la consulta perquè és una il·legalitat.

Preguntat per si el Govern convocaria una consulta anul·lada pel TC, Homs ha dit que el Govern català sempre ha "acatat" les decisions de l'Alt Tribunal, i ha criticat que qui no pot dir el mateix és el Govern espanyol.

TRANSPARÈNCIA FISCAL

Homs ha censurat que el Govern espanyol hagi decidit no publicar les balances fiscals per, a canvi, presentar un nou sistema de càlcul --els comptes públics regionalitzats-- que el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va anunciar divendres també a Barcelona.

El conseller ha dit que per transparència el ministre hauria de publicar les balances fiscals, ja que es va comprometre a fer-ho, i, si vol, també el nou sistema: "Que publiqui el que va anunciar i el que es va comprometre al seu moment a publicar".

"És una mica contradictori dir que vas a fer una cosa i després canviar-la. Genera la sensació que es vol dissimular o amagar alguna cosa", ha sentenciat Homs, que ha replicat al PP que si tant advoca pel 'dret a saber' dels catalans --en contraposició al 'dret a decidir'--, publiqui les balances fiscals.