Publicat 14/10/2014 18:47

El Govern central, a l'expectativa dels passos de Mas per actuar davant de l'alternativa

Soraya Santamaría
EUROPA PRESS

El Consell d'Estat va recomanar no recórrer el Títol III però va deixar clar que no pot usar-se per a una consulta com la que vol Mas

MADRID, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Mariano Rajoy està a l'expectativa dels passos que donarà el president de la Generalitat, Artur Mas, per poder actuar jurídicament davant de la consulta alternativa que ara planteja el Govern català per al 9 de novembre.

Fonts de Moncloa han admès que no es pot recórrer fins que "no vegin negre sobre blanc".

Això sí, fonts de l'executiu ja han advertit aquest dilluns que el Govern català no pot emparar-se en el Títol III de la Llei de consultes catalana --que regula els processos de participació ciutadana-- per fer una consulta paral·lela com la que vol fer Mas perquè s'excediria de la seva competència i també seria impugnada.

El president de la Generalitat no ha volgut detallar aquest dimarts quin serà el marc legal amb el qual farà aquesta nova consulta tot al·legant que no volia "donar armes a l'enemic".

Segons ha recalcat, el 9 de novembre traurà les urnes al carrer, amb "locals oberts" i "paperetes", i utilitzarà "marcs legals preexistents que donen competències en processos de participació ciutadana".

En aquesta tessitura, l'executiu del PP està analitzant "amb tranquil·litat" la situació, conscient que el Govern català encara no ha concretat amb quina fórmula legal s'empararà per portar a terme aquesta nova consulta. A més, fonts de la Moncloa subratllen que Mas encara "pot canviar d'opinió diverses vegades".

En aquesta línia, la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat públicament que estan estudiant com recórrer la nova consulta i ha recordat que el mateix Consell d'Estat ja va deixar clar en el seu dictamen que el Govern català no pot utilitzar els articles de la Llei de Consultes relatius a enquestes i processos de participació ciutadana per a "un altre tipus de coses".

EL QUE HA DIT EL CONSELL D'ESTAT

El passat 28 de setembre, a petició del Govern espanyol, el Consell d'Estat va aprovar dos dictàmens sobre l'interès de l'executiu de recórrer, d'una banda, la convocatòria del referèndum signada per Artur Mas i per una altra, la llei catalana de consultes aprovada pel Parlament.

Els dos informes han estat favorables als recursos de l'executiu, però en aquest últim cas, l'òrgan consultiu va recomanar al Govern central que no impugnés alguns aspectes de la norma; en concret, el Títol I, el Títol III i gairebé totes les disposicions addicionals, transitòries i finals de la llei.

El Consell ha explicat que aquest Títol III regula els "processos de participació ciutadana", els atribueix "les característiques pròpies de les consultes populars no referendàries" i aquesta qüestió, ha admès, forma part de les competències pròpies de la Generalitat segons el seu Estatut d'Autonomia.

"El Títol III, per part seva, regula els anomenats 'processos de participació ciutadana' i els atribueix les característiques pròpies de les consultes populars no referendàries, i, per aquesta raó, tals processos estan compresos dins de les competències atribuïdes a la Comunitat Autònoma de Catalunya per l'article 122 del seu Estatut", es diu textualment en el dictamen.

Segons el Consell d'Estat, els processos de participació ciutadana regulats en aquest Títol III es refereixen a aquells "mitjançant els quals es recull l'opinió de qualsevol col·lectiu sobre qualssevol assumptes d'interès públic a través de qualsevol tipus de procediments diferents dels quals qualifiquen una consulta com a referèndum".

ENQUESTES, AUDIÈNCIES PÚBLIQUES I FÒRUMS DE PARTICIPACIÓ

I afegeix que a l'empara de l'article 122 del seu Estatut d'Autonomia, Catalunya té competència per a la regulació d'aquest tipus de consultes populars, de la naturalesa de la qual participen "les enquestes, audiències públiques i fòrums de participació previstes en l'esmentat precepte estatutari i també en el mateix Títol III de la Llei de Catalunya 10/2014 com a modalitats o formes dels processos de participació ciutadana".

En conseqüència, els termes literals de la regulació continguda en el Títol III "no permeten apreciar un vici d'inconstitucionalitat immediat, sense perjudici dels procediments que poguessin arribar a promoure's davant del Tribunal Constitucional si es convoquessin processos de participació ciutadana que, havent invocat la cobertura legal del Títol III de la Llei de Catalunya 10/2014, alteressin l'estructura amb què es defineixen en la pròpia Llei, i truquessin el poble de Catalunya a l'exercici del sufragi, o que tals processos tinguessin un objecte que excedís" "dels límits materials" respecte de tota mena de consultes.

En definitiva, prossegueix el Consell d'Estat, "la convocatòria d'un procés de participació ciutadana que alterés l'estructura prevista per als processos en el Títol III" d'aquesta Llei de Consultes "trucant a l'exercici del sufragi, o que superés els límits materials que acaben d'indicar-se, constitueix una qüestió que s'haurà de valorar en funció de les circumstàncies del suposat concret i substanciar-se, arribat el cas, a través dels procediments diferents del recurs d'inconstitucionalitat que la Llei Orgànica 2/1979, del 3 d'octubre, del Tribunal Constitucional, ha previst per a tal fi".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés