Publicat 29/01/2014 14:52

FAES diu que el 'dret a decidir' es basa en "la invenció d'un greuge inexistent"

MADRID, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fundació FAES, que dirigeix l'expresident del Govern central José María Aznar, ha publicat aquest dijous un informe en el qual denuncia que el 'dret a decidir' és il·legal i que "és un procés sense raons que es recolza en la invenció d'un greuge inexistent".

El document titulat '20 preguntes amb resposta sobre la secessió de Catalunya' consta de més de 80 pàgines i "ofereix una argumentació sòlida dels aspectes històrics, jurídics, polítics, socials i culturals" que són presents en el desafiament català.

Alhora, s'estructura en quatre apartats en els quals es respon al perquè, al com, al cost i al resultat previsible del procés sobiranista.

En tot cas, l'informe ha estat elaborat tant dins com fora de Catalunya per acadèmics, polítics, economistes i membres de la societat civil, i les respostes finals estan abonades per un treball previ de reflexió i debat.

El procés secessionista, afirma FAES, "de manera conscient s'està desenvolupant fora de l'Estat de Dret".

Igualment insisteix que la consulta és inconstitucional i il·legal, i ho és en el seu fonament, 'el dret a decidir' i en els seus procediments, "amb els quals s'ha volgut estendre la falsa impressió que la consulta és possible, legal i inevitable".

Segons conclouen els autors, "la secessió probablement és el més absurd i gratuïtament destructiu afany polític, econòmic i social de la història de Catalunya".

Alhora, subratlla que "mentre es fabrica una memòria d'espoliacions i greuges s'oblida que les llibertats i l'autogovern són possibles per la Constitució, no tot i ella".

FAES afirma en el pròleg de l'informe que el document ha estat editat també en català, i ha estat elaborat des del "convenciment que la secessió, si arribés a produir-se, lluny de ser expressió de la identitat catalana, només seria resultat de la fractura d'aquesta mateixa identitat", tant dels catalans com dels espanyols.

En el pròleg s'assegura també que el procés sobiranista vol presentar-se com la màxima expressió democràtica, i tot i això, "suspèn els criteris que defineixen el que la democràcia implica", com són l'Estat de dret, institucions representatives i pluralitat.

Alhora, recorda que "es parla d'un pretès 'dret a decidir' sense aclarir que aquest no existeix".

L'informe alerta que la ruptura produiria que Catalunya sortís d'Europa: "El secessionisme no només no cap a la UE per raons jurídiques, sinó perquè atempta contra l'esperit de tot el procés europeu", subratlla.

Segons els seus autors, "el secessionisme oculta i falsifica les conseqüències econòmiques del seu projecte i imposa els seus propis interessos polítics sobre els dels catalans".

"Parlar de 'espoliació' expressa un profund desconeixement i una greu despreocupació per la sort dels catalans, la vida dels quals canviaria a pitjor de fer-se realitat la secessió", assegura.

Finalment, respecte a les conseqüències d'una eventual secessió, FAES exposa que "la soledat i debilitat institucional i econòmica de la Catalunya escindida la convertirien en un territori vulnerable i irrellevant en el pla internacional".

Així, ho defineix com un "acte contrari a la civilització política espanyola i europea, que els catalans han contribuït a fer possible".

Aquesta no és la primera vegada que FAES publica un informe per analitzar la situació de Catalunya, i ja el novembre de 2012 va elaborar 'El mite fiscal. Raons per a un debat', en què desmuntava les tesis de l'espoliació fiscal i qüestionava les propostes nacionalistes per alterar el sistema de finançament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés