Publicat 23/2/2014 10:52:28 +01:00CET

ERC demana a la Casa Reial defensar que els catalans exerceixin "la democràcia"

La secretaria general de ERC, Marta Rovira.
EUROPA PRESS

Negociarien amb Rajoy si respecta la data i la pregunta del referèndum

BARCELONA, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha considerat aquest diumenge que la Casa Reial hauria de defensar que els catalans exerceixin "la democràcia" i, per tant, avalar la consulta d'autodeterminació fixada per al 9 de novembre.

"El mínim que li podem demanar a qualsevol institució pública espanyola és que defensi la democràcia. També hem de demanar-ho a la Casa Reial. En la democràcia tothom està inclòs. Totes les opcions polítiques, els que poden votar que 'sí' i els que poden votar que 'no'", ha argumentat en una entrevista d'Europa Press.

El Príncep Felip estarà des d'aquest diumenge fins al dimecres a Catalunya, on donarà suport al Mobile World Congress (MWC) a Barcelona i farà altres activitats, amb les quals pretén mantenir la presència de la Corona a la comunitat.

Rovira ha avançat que, si els republicans coincideixen amb ell en algun dels actes previstos, li explicaran que els catalans han pres la decisió de votar, i ERC se sent "amb l'absoluta obligació de complir amb aquest mandat".

"Li demanarem que ens ajudi, que ho comprengui. Li demanem a tots els ciutadans de Catalunya que tinguin el gust de poder parlar amb el Príncep que li expliquin que no és un capritx d'una minoria, és un mandat d'una gran majoria", ha dit.

Rovira argumenta que demanar la consulta engloba tots els catalans, ja que podran exercir el seu dret a vot tant els partidaris com els detractors de la independència: "Com a mínim el que hauria de fer el Príncep és entendre que allò que han de poder fer els catalans és decidir lliure i democràticament".

ERC admet que la negociació amb l'Estat sobre la consulta és molt complicada i ho atribueix que totes les reformes del Govern espanyol suposen un minvament de competències per a la Generalitat i "dificulten i impossibiliten" el diàleg entre les dues parts.

Els republicans negociarien amb l'Estat si aquest acceptés de partida la data i la pregunta de la consulta: "Ens asseuríem amb el Govern espanyol sempre que s'avingués a parlar de com fem aquesta consulta el 9 de novembre amb la pregunta que ja té una majoria política i social molt àmplia".

Rovira acceptaria un mediador per acostar posicions, però avisa que el seu paper hauria de ser el de "fer entendre al Govern espanyol que l'única cosa que volem fer els ciutadans de Catalunya és exercir la democràcia".

EUROPEES

ERC veu les eleccions europees com una oportunitat per transmetre a Europa la voluntat catalana de fer una consulta, i això es podrà transmetre si "molts catalans van a votar" i opten per forces sobiranistes.

Rovira ha criticat que el PSC hagi anunciat que no defensarà la consulta a l'Eurocambra: "Ens sorprèn que tampoc s'atreveixi a defensar el 'dret a decidir' a Europa quan és un dels seus valors fundacionals".

Tot i que la decisió no està presa, ERC veu factible presentar-se en solitari i donant protagonisme a les llistes a personalitats independents: "Anirem només com a formació política? Pot ser que sí, però anirem molt ben acompanyats perquè cedirem la representació a persones del país que seran lleials al que demanen els ciutadans de Catalunya", ha sentenciat.