Publicat 27/03/2014 12:29

Duran insisteix que sense empara legal no hi haurà consulta

Duran i Lleida
EUROPA PRESS

MADRID, 27 març (EUROPA PRESS) -

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha insistit aquest dijous que si no és "amb empara legal" Catalunya no farà la consulta que té programada per al pròxim 9 de novembre i ha incidit que si el Govern rebutja transferir a la Generalitat la competència per convocar referèndums i el Tribunal Constitucional no avala la futura Llei de Consultes que es tramita al Parlament quedarà una alternativa: l'avançament electoral plantejant els comicis com unes "eleccions plebistaries".

Aquest és l'escenari que ha dibuixat Duran, quan se li ha preguntat, als passadissos del Congrés, sobre les conseqüències de la sentència del Tribunal Constitucional declarant no acord a la Carta Magna la declaració de sobirania aprovada pel Parament català el 2013.

Duran ha admès que, si bé l'Alt Tribunal considera inconstitucional que Catalunya s'erigeixi en "subjecte polític i sobirà", li ha "sorprès en termes positius" que el Constitucional hagi reconegut "el dret de decidir" vinculant-lo a una "negociació en el marc del diàleg i la cooperació"

Per això ha apuntat que, igual que els nacionalistes i els independentites no comparteixen la resolució, el Govern tampoc hauria d'estar satisfet perquè el tribunal ha rebutjat una part de les pretensions que perseguia l'executiu amb els seus recurs.

DUES ALTERNATIVES MÉS

Duran ha insistit que aquest recurs era innecessari perquè el que ha aprovat el Parlament era una "declaració política" i "no feia falta" que el Constitucional valorés el seu contingut. També ha explicat que, des del seu punt de vista, no es pot parlar de compliment o incompliment de la sentència perquè l'únic que va fer la Cambra catalana va ser "una proclamació" de caràcter polític.

En qualsevol cas, ha afegit que si el Congrés rebutja el pròxim 8 d'abril tramitar la proposició de llei per la qual es demana la transferència a Catalunya de la competència per convocar "una consulta no vinculant", encara quedaran altres alternatives per organitzar un referèndum legal perquè aquest "no és l'únic marc que existeix" per convocar -lo.

"Si no és amb l'empara de la legalitat no farem una consulta. Jo sempre he defensat que és legal o no és consulta", ha asseverat Duran, qui després ha posat sobre la taula les diferents alternatives.

En primer lloc, s'ha referit a la Llei de Consultes que es tramita al Parlament i que, ha recordat, "de moment" ningú ha titllat d'"inconstitucional". Segons el seu pronòstic, aquesta norma estarà "llesta" perquè pugui utilitzar-se si cal per cridar a les urnes el 9 de novembre.

Però si aquesta futura llei s'impugna i el Tribunal Constitucional aprecia que contravé la Carta Magna, el president català, Artur Mas, podria, com a últim recurs convocar unes "eleccions plebiscitaries" per a aquesta data.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés