Actualitzat 08/04/2014 16:32

El debat comença amb la lectura de l'escrit contra l'unilateralisme

MADRID, 8 Abr. (EUROPA PRESS) -

El debat al Ple del Congrés sobre la consulta sobiranista ha començat aquest dimarts donant lectura a l'escrit que el Govern central.

   Aquest el va registrar a la Cambra subratllant que Catalunya no té capacitat per decidir unilateralment qüestions que afecten el conjunt d'Espanya, per la qual cosa el referèndum que pretenen és merament "especulatiu".

   El document, llegit davant del ple pel secretari primer de la Mesa del Congrés, Ignacio Gil Lázaro, recollia la posició de l'executiu davant de la proposició de llei del Parlament perquè es deleguin a la Generalitat les competències necessàries per poder fer la consulta per al 9 de novembre.

   Però el Govern espanyol no s'ha limitat a donar la seva conformitat al debat, com és preceptiu, sinó que, en contra de l'habitual, ha volgut exposar per escrit els seus arguments per rebutjar el fons de la proposició de llei.

   Així, l'executiu de Mariano Rajoy ha recordat que els referèndums consultius estan previstos a la Constitució "només i únicament per sotmetre a consulta dels ciutadans decisions polítiques d'especial transcendència".

   "Només pot consultar-se el que es decidirà: no tenen lloc consultes merament especulatives", ha afegit el text llegit per Gil Lázaro.

NO TÉ LLOC CEDIR LA COMPETÈNCIA

   "I si Catalunya sola, de manera unilateral, no pot decidir jurídicament la seva separació d'Espanya, tampoc ho pot tècnicament consultar. I si no pot consultar-ho, no se li pot delegar la facultat corresponent", ha explicat el Govern en aquest document, signat pel secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón.

   Segons el Govern, "convé advertir que ni l'aspecte formal --la delegació de la competència--, ni el fons de l'assumpte --l'objecte del referèndum que es pretén convocar--, tenen cabuda" en el marc constitucional.

   En aquest sentit, ha indicat que el referèndum està "clarament" configurat a la Constitució com una manifestació del dret de participació política, que gaudeix del caràcter de dret fonamental, per la qual cosa la regulació de les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat de tots els espanyols en el seu exercici correspon exclusivament a l'Estat.

    A més, ha destacat que l'article 150.2 de la Constitució "preveu només la transferència de facultats corresponents en matèria de competència estatal, però no la competència estatal, tota ella, en si mateixa".

   "Es pretén com a objecte de delegació una facultat que suposaria un buidatge complet de la competència de l'Estat", ha subratllat.

ARTICLE 2 DE LA CE

    D'altra banda, afirma que l'objecte de la consulta al qual es refereix la iniciativa legislativa "es concreta en la decisió dels catalans sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya, sense tenir en compte que, d'acord amb l'article 1.2 de la Constitució, la sobirania nacional rau en el poble espanyol".

   "La consulta, la celebració del qual es pretén, és també inconciliable amb l'article 2, a l'oposar-se frontalment al propi fonament de la Constitució, la indissolubilitat de la Nació i la indivisibilitat de la pàtria de tots els espanyols", ha remarcat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés