Publicat 28/09/2014 11:04

El Consell d'Estat es reuneix per aprovar el dictamen sobre els dos recursos al TC

MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

El Consell d'Estat reuneix aquest diumenge la seva Comissió Permanent per aprovar el dictamen dels dos recursos que el Govern espanyol té intenció d'interposar davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la llei de consultes i contra el decret de convocatòria del 9N.

El Govern va sol·licitar aquest dissabte al Consell d'Estat l'elaboració d'un dictamen sobre la constitucionalitat i la seva emissió en un termini de 48 hores, amb la intenció que dilluns al matí el president del Govern, Mariano Rajoy, reuneixi el Consell de Ministres i ordeni la immediata interposició dels dos recursos davant del Tribunal Constitucional.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va ser l'encarregada de signar la sol·licitud d'informe al Consell d'Estat, en absència del president, que es trobava de tornada del seu viatge oficial a la Xina. La sol·licitud va ser enviada formalment pel ministre d'Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, qui també rebrà el dictamen i l'elevarà al Consell de Ministres.

La intenció de l'executiu és que els recursos es registrin aquest mateix dilluns. Ja que la setmana que ve no està previst un ple del TC, el president de la institució, Francisco Pérez de los Cobos, haurà de convocar-lo amb caràcter extraordinari per decidir l'admissió a tràmit dels recursos.

SUSPENSIÓ AUTOMÀTICA

La vicepresidenta del Govern ha recordat aquest dissabte que l'executiu sol·licitarà a l'Alt Tribunal que suspengui l'aplicació tant de la llei com del decret i que aquesta serà efectiva amb l'admissió a tràmit dels recursos. La suspensió tindrà efectes des de la mateixa entrada en vigor dels dos actes recorreguts "i una vegada suspesos, no pot dur-se a terme cap actuació tendent a executar-los", ha advertit.

La suspensió té una vigència de cinc mesos i, transcorregut aquest temps, si el TC no ha dictat sentència, ha de decidir si prorroga aquesta mesura cautelar o l'aixeca.

La vicepresidenta també ha advertit contra la interpretació de Convergència que, ja que la suspensió és cautelar, la Generalitat podria prendre mesures també cautelars per desenvolupar el decret de convocatòria.

"La suspensió és automàtica i produeix l'efecte que no pot produir cap efecte, de cap naturalesa, cap, ni amb caràcter preventiu. Se suspèn i deixa de produir efectes, perquè se suspendran els dos elements, la llei i el decret", ha respost la vicepresidenta.

PRESERVAR LA JURISDICCIÓ DEL TC

Admesa la demanda, el tribunal de garanties donarà trasllat de la mateixa al Congrés, al Senat i a Catalunya perquè es personi i formuli al·legacions en quinze dies. L'article 4 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional li permet adoptar "quantes mesures calguin" per preservar la seva jurisdicció, "incloent la declaració de nul·litat d 'aquells actes o resolucions que la menyscabin".

Mentrestant, l'article 92 estableix que aquest òrgan pot "declarar la nul·litat de qualssevol resolucions que contravinguin les dictades a l'exercici de la seva jurisdicció, amb ocasió de l'execució d'aquestes, prèvia audiència del Ministeri Fiscal i de l'òrgan que les va dictar".

Fonts del Govern han explicat a Europa Press que existeixen diferents vies contra l'incompliment, si es donés, tant de la suspensió de la llei catalana com del decret de convocatòria. Es podria mantenir la via de recurs davant de Tribunal Constitucional, però també acudir a la via contenciós administrativa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés