Actualitzat 27/02/2014 15:06

El Congrés reafirma la sobirania nacional d'Espanya

Diputados en el hemiciclo
Foto: EUROPA PRESS

El PSOE compleix la seva amenaça d'abstenir-se, de la mateixa manera que el partit de Rosa Díez

MADRID, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Congrés dels Diputats ha reafirmat aquest dijous en el marc del Debat sobre l'estat de la Nació el principi de sobirania nacional recollit a la Constitució.

   Al mateix temps, ha rebutjat totes les propostes de resolució a favor de consultes territorials com la que promou a Catalunya el president de la Generalitat, Artur Mas.

   L'única resolució que ha sortit endavant ha estat la del PP, en què es reafirma "el valor de la concòrdia, la convivència i el consens com a principis sobre els quals s'ha fonamentat la Constitució Espanyola" i, amb ella, el període democràtic i d'estabilitat política i institucional més llarg de la nostra història.

   També planteja el reconeixement a la vigència de la Carta Magna en tota la seva extensió, però especialment pel que fa a la seva "expressió que la sobirania nacional rau en el conjunt del poble espanyol, del qual emanen els poders de l'Estat".

NINGÚ PER SOBRE DE LA LLEI

   A més, aposta per proclamar que, d'acord amb aquesta realitat jurídica, legal i democràtica, una part de la ciutadania no pot "decidir el que li correspon al conjunt del poble espanyol i una autoritat o poder públic no pot situar-se per sobre de la Llei.

   A instància dels populars, el Congrés també ha recalcat que "no hi ha lloc per a aquelles iniciatives, plans i resolucions preses en qualsevol àmbit institucional que excedeixin els principis de sobirania i legalitat", i ha valorat la voluntat de diàleg expressada pel Govern en el marc de la Constitució Espanyola i amb absolut respecte a l'ordenament jurídic, així com la seva disposició a la defensa del marc democràtic de convivència que ha emparat el progrés polític i social del nostre país.

   En aquesta línia, també ha expressat el seu suport a l'executiu perquè "segueixi prenent, des dels principis de la defensa de l'interès general, la responsabilitat, l'estabilitat i la moderació i a l'exercici de la seva disposició al diàleg, quantes mesures li permeti l'ordenament jurídic, per preservar la unitat d'Espanya, com una nació de ciutadans lliures i iguals sotmesos únicament a l'imperi de la Llei".

UPyD S'ABSTÉ PER LA "BENEITERIA" DEL TEXT

   La iniciativa del partit majoritari no ha recollit, tot i això, el suport ni del PSOE ni d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), que han optat per l'abstenció, mentre que l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), els nacionalistes i els independentistes s'han decantat pel 'no'.

   Amb la seva abstenció, el primer partit de l'oposició ha complert la seva amenaça de no abonar les iniciatives sobre Catalunya. Des d'UPyD, Rosa Díez ha justificat el seu vot donada la "beneiteria" del text popular i perquè creu que és "una frivolitat impròpia" del partit que està al Govern.

   "És d'una generalitat i una vacuïtat que no mereix el nostre vot positiu --ha insistit--. Per dir tonteries, no fa falta propostes de solució".

LES DE CiU, ERC, ICV I AMAIUR, ESTIRADES

   Com era d'esperar, les iniciatives en pro de la consulta secessionista catalana que havien registrat CiU, ERC i ICV han estat rebutjades al ple, en concret pel PP, UPYD i UPN. El PSOE, un altre cop, ha decidit abstenir-se.

   A les seves respectives propostes, les formacions catalanes pretenien que el Govern de Mariano Rajoy negociés amb les forces parlamentàries de Catalunya i la Generalitat la celebració del referèndum amb la finalitat de conèixer la voluntat dels catalans sobre el seu futur polític.

   Per tant, iniciatives que anaven en la mateixa línia que de la proposició de llei aprovada fa poc pel Parlament --encara pendent de debatre al ple-- en què s'instava al Govern a delegar a la Generalitat la competència per a la celebració del referèndum.

   També ha estat rebutjada una proposta d'Amaiur que defensava "el dret a decidir" i demandava que es reconeguessin els Parlaments de les nacions de l'Estat com a representants legítims de la sobirania dels seus respectius pobles i se'ls permetés "acordar la convocatòria de consultes o referèndums" i respectar el resultat de les esmentades consultes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés