Publicat 14/10/2014 19:35

Català diu que una enquesta seria legal

Rafael Catalá en el Congreso
EUROPA PRESS

MADRID, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat que si el president de la Generalitat, Artur Mas, porta a terme una enquesta el pròxim 9 de novembre no tindrà cap problema i que si aquesta consulta no està recolzada per cap acte jurídic o norma autonòmica seria "una activitat merament social".

En declaracions als passadissos del Senat, el titular de Justícia ha precisat que si la votació es produeix com un acte de desenvolupament o aplicació de la Llei de consultes catalana i el decret de convocatòria, no podria tenir lloc atesa la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional (TC).

"Un Govern al final el que ha de fer és gestionar els assumptes públics, complir l'ordenament jurídic, respectar les resolucions dels tribunals i generar confiança en els ciutadans, i no buscar martingales i ocurrències per intentar que les coses no s'anomenin tal com són", ha recalcat.

Després de ser preguntat si Mas pot convocar la ciutadania a fer una enquesta, Catalá ha afirmat que aquests sondejos són estudis d'investigació sociològica i "si és una enquesta eñ que es produirà, evidentment no hi haurà cap problema". "Però no sé si és el que es produirà", ha matisat.

"Si no hi ha actes jurídics, normes dictades per la Generalitat que articulin el procés, no sé davant de què ens trobem, seria una activitat merament social, no política, no institucional, no jurídica", ha continuat el ministre, per afegir: "Hem d'intentar entendre què és el que pretén el president de la Generalitat dur a terme el pròxim 9 de novembre perquè de la seva compareixença tenim seriosos dubtes".

Dit això, ha explicat que la comunitat autònoma té competències per desenvolupar processos de consulta en l'àmbit de les seves funcions, però ha advertit que en aquest cas s'està parlant d'una "qüestió ben diferent", com és el plantejament d'una consulta associada a la independència.

"No és competència del Govern de la Generalitat", ha tancat, per afegir que això tindria vicis d'inconstitucionalitat.

UNA VOTACIÓ SENSE DESENVOLUPAMENT NORMATIU

Després de ser preguntat si el Govern espanyol no pot impedir la presència d'urnes als carrers, ha respost que aquest acte se suposa que derivaria de la convocatòria d'un procés electoral amb procediments i òrgans designats a l'efecte, alguna cosa que "estava en el context del decret que el Govern espanyol va impugnar".

"No acabo de veure com és possible dur a terme un procés de votacions sense desenvolupament normatiu", ha reconegut el ministre, per destacar que el Govern espanyol estarà atent a les intencions de Mas mentre manté oberta la seva voluntat de diàleg amb la Generalitat.

Finalment, després de ser preguntat si la clau està en el desenvolupament normatiu que escometi Mas per treure les urnes als carrers, el ministre ha respost que davant del Tribunal Constitucional s'impugnen normes i davant del Contenciós Administratiu acords governamentals.

"Si no existeixen aquests acords, lògicament no estem parlant d'un pla jurisdiccional o de constitucionalitat", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés