Actualitzat 8/6/2014 12:54:39 +00:00 CET

Casals diu que a una Europa democràtica els dilemes es resolen a les urnes

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha expressat aquest diumenge la voluntat dels catalans de construir el seu futur dins d'una Europa democràtica "en què els dilemes es resolguin a través de les urnes".

"Volem votar el 9 de novembre per expressar de quina manera volem incardinar-nos en el conjunt europeu", ha declarat als mitjans a la plaça Gaudí de Barcelona, després que 5.000 castellers de 71 'colles' hagin aixecat 'castells' en set ciutats europees i 46 catalanes per reivindicar la consulta d 'autodeterminació fixada per a aquesta data.

"Volem establir una nova relació més feliç amb els nostres veïns espanyols", i mostrar una de les millors coses de la qual els catalans són capaços, ha afegit Casals, i ha considerat que l'esdeveniment celebrada sota el lema 'Catalans want to vot. Human towers for democracy' ha estat un èxit.

Els 'castells' són un "símbol de solidaritat i de la voluntat de junts construir alguna cosa que és bonica", a més d'una expressió que els catalans volen, cada vegada més, aixecar-se, segons ha dit.

Ha assenyalat que els catalans són un poble que de tant en tant, i últimament sovint, dóna sorpreses agradables al món i a si mateix: "Som capaços de fer-ho gairebé tot i, sobretot, som capaços de fer-ho molt bé".

Els Castellers de la Sagrada Família han actuat davant de centenars de ciutadans amb estelades i proclames de 'independència', que han pogut observar en una pantalla gegant les torres aixecades a la resta de ciutats europees i escoltar la lectura d'un poema de Salvador Espriu que crida a servir a l'únic senyor conegut --el poble--.

MANIFEST

Casals, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, i el representant de la Coordinadora de Colles, Jordi Carbonell, han llegit un manifest reivindicant els 'castells' com a "símbol, com Catalunya, de coratge i esforç col·lectiu per vèncer l'impossible".

El manifest ha assenyalat que representen els valors del treball compartit, la solidaritat i l'ajuda mútua per aconseguir que el poble català pugui decidir el seu futur polític de manera lliure i democràtica.

"És aquesta reivindicació normal i democràtica la que avui els catalans portem a tot Europa", una cosa que segons el text no es fa per demanar permís ni empara, sinó per explicar els qui són els catalans, què volen i com pretenen compartir un futur amb els ciutadans de l'Europa del segle XXI.

Segons el text, els catalans s'han expressat amb les mobilitzacions "més massives i pacífiques" dels últims anys a Europa per resoldre el que ha qualificat d'anomalia amb una consulta, la celebració de la qual lamenta que el Govern espanyol ha negat de manera reiterada.

L'Europa del futur "la volem aixecar amb vosaltres, com si fos un gran 'castell' Ajudeu-Nos a fer pinya!", conclou el text, que ha s'ha referit a l'espectacularitat i la bellesa de les torres humanes catalanes, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, i convertides aquest diumenge en 'castells' per la democràcia, segons ha proclamat.