Publicat 15/02/2014 18:13

El BNG veu en els referèndum de Catalunya i Escòcia un estímul per a Galícia

Vence espera que quan el poble gallec vulgui ser consultat pugui fer-ho "de manera lliure"

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

"Els camins recorreguts per Catalunya i Escòcia amb els seus referèndums són un laboratori en el qual tots estem aprenent" i un estímul per a Galícia, ha afirmat el portaveu nacional del BNG, Xavier Vence, a la seva intervenció a la jornada de tancament de la XII Assemblea General de l'Aliança Lliure Europea, celebrada a Santiago de Compostel·la sota el lema 'Temps d'autodeterminació'.

A un acte amb 150 persones de 40 organitzacions diferents de 17 nacions sense Estat, Vence ha subratllat que les experiències d'Escòcia i Catalunya "són un estímul per a totes la nacions sense Estat", en una jornada en la qual ha defensat el dret de Galícia com a ple subjecte polític a l'escena internacional.

Prèviament a la seva intervenció, preguntat per la premsa sobre si creu que Galícia pot aspirar a fer una consulta sobiranista seguint l'exemple de Catalunya, Vence ha respost: "Nosaltres el que creiem és que s'han de respectar les aspiracions democràtiques dels pobles".

Així, "en funció del nivell de consciència i reivindicació que tingui cada poble s'ha de permetre's la seva expressió lliure de la voluntat democràtica popular".

"Galícia té un nivell de consciència sobre les seves aspiracions nacionals que està 'in crescendo', que cada vegada és més gran i, per tant, l'única cosa que demanem és que es respecti, que es garanteixi la reivindicació nacional de Galícia", ha defensat.

"Que quan el poble gallec decideixi que vol ser consultat pugui fer-ho de manera lliure, pacífica, democràtica i amb ple reconeixement per part dels estats", ha demanat Xavier Vence aquest dissabte.

Novament a la seva intervenció a l'ALE, Vence s'ha referit que el referèndum a Escòcia "està ja legalment convocat", però "cal sumar totes les veus dels demòcrates per exigir al Govern espanyol que respecti el dret" de Catalunya "a fer un referèndum amb totes les garanties".

Sobre aquesta qüestió, defensa que "és un dret demòcrata que no pot ser negat per cap Estat europeu", i alhora ha denunciat que la Comissió Europea i el seu president, José Manuel Durao Barroso, "són guardians dels Estats negacionistes".

Per aquest motiu, ha instat que "l'Europa dels Pobles" que defensa el dret a l'autodeterminació tingui una "potent representació" a les eleccions europees del maig, en uns comicis en els quals el BNG "aspira a tenir representació" de Galícia a la Unió Europea.

"PER A ERC EL BNG ÉS EL PARTIT DE REFERÈNCIA"

Per la seva banda, a aquest acte el diputat al Parlament i responsable de Relacions Internacionals d'ERC, Jordi Solé, ha mostrat la seva col·laboració amb el Bloc.

"Amics del BNG, comptem amb el vostre suport", ha exclamat davant de la plana major dels nacionalistes gallecs, entre la qual es trobava a més del propi Vence, el secretari d'Organització, Bieito Lobeira; així com els candidats a les europees com Ana Miranda i Suso de Toro, entre d'altres.

"Decidiu el que decidiu, anem a treballar conjuntament, perquè per a ERC el BNG és el partit de referència del nacionalisme gallec", ha afirmat Solé, el que ha provocat una sonora ovació.

El Consello Nacional del BNG ha aprovat que es traslladi a la militància concórrer a les eleccions europees amb EH-Bildu i Candidatura d'Unitat Popular (CUP) --a falta que ho ratifiquin les assemblees comarcals--, després de debatre també la possibilitat d'acudir amb ERC, opció aquesta que no va fructificar, segons ha explicat Xavier Vence, per la intenció d'ERC de "conformar una candidatura en clau catalana".

"Anem a treballar conjuntament, igual que amb els nostres amics del País Basc", ha defensat Jordi Solé sobre aquesta qüestió, qui ha subratllat que: "Ens trobararem al parlament Europeu".

Així, Solé ha basat la seva intervenció en defensar el procés sobiranista de Catalunya, ja que després de "molts anys intentant canviar l'Estat espanyol", ha dit que els catalans han arribat a la conclusió que "és més fàcil aconseguir la independència que canviar l'Estat espanyol".

Per aquest motiu, ha advocat per "fer tot el possible" per canviar la realitat "quan es veu que és lletja", amb elevades taxes d'atur, joves emigrants o una corrupció "estructural" que "arriba fins a la monarquia".

EL MODEL GAL·LÈS

Alhora, aquest dissabte el diputat del partit gal·lès Plaid Cymru, Rhodri Glyn Thomas, ha pres la paraula per desitjar "el millor" a Escòcia i Catalunya al seu procés sobiranista, i alhora ha desgranat com "la situació de Gal·les és una mica diferent".

Sobre aquest extrem, confia que Escòcia aconsegueixi la independència perquè això "canviarà per sempre" la concepció del Regne Unit, i tot i que aquest objectiu no s'aconsegueixi, creu que per sobre de tot tindrà "un impacte" que s'ha de tenir en compte en altres llocs com Gal·les.

Així, a diferència de nacions sense Estat com Escòcia o Catalunya, Glyn Thomas ha explicat que a Gal·les "l'economia és relativament feble", fet que ha atribuït a una falta d'inversió del Regne Unit, i alhora ha assenyalat que el gal·lès només és parlat per "un vint per cent" dels gal·lesos, per la qual cosa no afavoreix, segons la seva opinió, a l'autoderminació en comparació amb altres països.

Per aquesta raó, considera que a països no tant rics és més fàcil per a l'Estat "intentar espantar" amb arguments com que si s'aconsegueix la independència es poden perdre llocs de treball i serveis, però "a Escòcia i Catalunya no poden fer això". "Volem seguir aquest mateix viatge, però pot ser que ens porti una mica més de temps", ha defensat el gal·lès.

En aquesta línia, també s'ha referit Xavier Vence per remarcar que "en absolut" un país ha de ser ric per demanar l'autodeterminació, doncs els països amb nivells de renda i riquesa "mitjans" com Galícia, "també tenen la necessitat" d'obtenir eines per al seu desenvolupament econòmic i social.

Tot i que Vence ha sostingut que "el que sí és cert" és que "les societats riques i més desenvolupades tenen més possibilitats", així com "capacitat per impulsar aquest procés".

ARALAR AVALA A ANA MIRANDA

Per la seva banda, l'eurodiputat d'Aralar, Iñaki Irazabalbeitia, a una intervenció feta íntegrament en gallec, ha posat en valor a "l'extraordinària candidata" que encapçala la llista del BNG a les eleccions europees, Ana Miranda, i alhora ha demanat "convèncer" a les classes populars gallegues que optin pel Bloc.

En una declaració en la qual ha carregat contra la "gestió ultraliberal" de la Unió Europea, Irazabalbeitia ha apel·lat al "dret dels pobles a construir el seu futur".

ASSEMBLEA D'ALE

L'ALE és un partit europeu integrat per 40 formacions polítiques nacionalistes i 17 Estats europeus, té com element comú la defensa d'una "Europa dels pobles" a través de l'exercici del dret d'autodeterminació, de la defensa de la diversitat lingüística i cultural, i la defensa del desenvolupament econòmic i social de les seves respectives nacions.

Entre les organitzacions membre del Govern espanyol, a més del BNG, estan Esquerra Republicana, Aralar, Eusko Alkartasuna, Bloc Nacionalista Valenciá, PSM-Entesa Nacionalista de Mallorca, Nueva Canàries i el Partit Andalusista. Per la part europea, acudeixen representants del Partit Nacionalista Escocès (SNP), el Partit Nacionalista de Flandes i el Partit Nacionalista de Gal·les.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés