Publicat 06/01/2014 17:59

Barroso ajorna la resposta a la carta de Mas demanant suport a la consulta

Barroso y Van Rompuy
POOL NEW / REUTERS

La missiva, enviada el 20 de desembre, va arribar a la Comissió divendres passat

BRUSSEL·LES, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha ajornat sense data la seva resposta a la carta que li ha enviat el president de la Generalitat, Artur Mas, a ell i a la resta de líders de la UE en què demana suport per a la consulta sobiranista que pretén convocar el pròxim 9 de novembre.

La missiva, enviada per Mas el 20 de desembre, va arribar a Brussel·les divendres passat i Barroso té previst respondre-la "en el seu degut moment", segons ha explicat la seva portaveu, Pia Ahrenkilde, que ha estat informada de la recepció de la carta al final de la seva roda de premsa diària.

"Vam rebre aquesta carta divendres i la respondrem en bona i deguda forma quan arribi el moment", ha apuntat la portaveu, sense donar més detalls sobre els terminis per a una possible resposta. "Encara no hi ha resposta, això puc garantir-lo", ha subratllat.

"Comunicarem com serà la resposta a la seva a causa de temps", ha assenyalat, sense donar més detalls sobre els terminis per a una possible resposta.

CARTA DE MAS

"Confio que puguem comtar amb vostès per tirar endavant aquest procés democràtic i pacífic", assenyalava Mas en la seva carta al president de la Comissió i a la resta de líders europeus, que va acompanyada d'un memoràndum més ampli amb més detalls sobre el procés sobiranista.

En la seva última declaració sobre Catalunya --que data del 20 de novembre i és una resposta escrita precisament a l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa-- el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, va tornar a deixar clar que quedarà fora de la UE si s'independitza.

"La UE es basa en els Tractats, aplicables únicament als estats membre que els han aprovat i ratificat. Si una part del territori d'un Estat membre deixés de ser part d'aquest Estat per convertir-se en un nou Estat independent, els Tractats ja no serien aplicables en l'esmentat territori", ha explicat Barroso.

"En altres paraules, un nou Estat independent, pel fet d'arribar a la independència, passaria a convertir-se en un tercer país respecte a la UE i els Tractats deixarien de ser aplicables en el seu territori", ha destacat el president de l'executiu comunitari.

Si una Catalunya independent desitgés formar part de la UE, va aclarir Barroso, haurà de demanar l'adhesió, que ha de ser acceptada "unànimement" pels vint-i-vuit estats membre i sotmesa "a la ratificació de tots els Estats membres i de l'Estat candidat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés