Actualitzat 08/07/2014 15:16

Aguirre recepta arguments dialèctics contra el nacionalisme, que va tenir "pàbul amb l'esquerra"

Esperanza Aguirre
PP MADRID

MADRID, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, ha receptat aquest dimarts arguments dialèctics per lluitar contra els nacionalismes, dels quals ha dit que les seves reivindicacions van trobar "pàbul amb l'esquerra".

Ho ha afirmat al VII Fòrum Atlàntic, organitzat per la Fundació Internacional per a la Llibertat, presidida per l'escriptor Mario Vargas Llosa, i on ha compartit taula amb la presidenta d'UPyD, Rosa Díez.

Des de la Casa d'Amèrica, la popular ha opinat que al nacionalisme "no cal perdre-li la cara, com el toro a la plaça", ja que "poden ser un perill per a la llibertat".

La clau consisteix a estar en guàrdia "amb arguments dialèctics per combatre'ls", el que li ha fet alabar la figura de Rosa Díez, de qui ha exposat que va abandonar el PSOE, on havia militat tota una vida, per no estar d'acord amb la política que propugnaven pel que fa a les pretensions nacionalistes i que, lluny de quedar "condemnada a l'ostracisme", va decidir fundar UPyD impulsada pel seu "esperit combatiu".

Aguirre ha exposat en la ponència que tant el PSOE com el PCE haurien de ser fidels als seus principis internacionalistes però, tot i això, sempre han fet gestos de complicitat al nacionalisme. L'origen d'aquest acostament entre l'esquerra i el nacionalisme l'ha remuntat a la Guerra Civil i a l'oposició al franquisme.

Això li ha fet recordar que en els anys de la Transició es va popularitzar un crit de reivindicació nacionalista des de l'esquerra, 'Llibertat, amnistia i estatut d'autonomia'.

Si bé ha defensat les peticions de llibertat i amnistia, Aguirre ha considerat que l'últim concepte no pot estar al mateix nivell que els dos primers en referir-se a una organització territorial de l'Estat posterior a la recuperació democràtica.

La madrilenya tampoc s'ha deixat en el tinter una llei electoral que afavoreix els nacionalistes, que sempre han jugat "un paper determinant" en la formació dels governs a diferència, per exemple, del que passa a Alemanya, on es requereix el 5% dels vots en el conjunt del territori per tenir presència al Bundestag.

El socialista José Luis Rodríguez Zapatero va ser qui, en paraules d'Aguirre, va donar l'"empenta a les aspiracions nacionalistes".

Ho va fer en un míting del PSC, on de manera "desafortunada i irresponsable", es va comprometre a "acceptar qualsevol projecte de reforma estatutària que vingués del Parlament si era elegit president del Govern espanyol".

Va complir aquest "compromís mitinguer", ha postil·lat, unit a l'"augment del sectarisme" amb el tripartit català, que van signar el Pacte del Tinell, que va promoure que no arribarien a acords amb el PP.

No ha volgut acabar la seva intervenció sense parafrasejar Mario Vargas Llosa, que ha plantejat que el nacionalisme és com "el retorn a la tribu per eludir responsabilitats" i que sortir-ne és "el començament del progrés i la civilització".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés