Actualitzat 07/10/2014 15:55

80 artistes catalans cedeixen obres a favor del dret a decidir

La obra de Mariscal, 'Dret a decidir' (2014), expuesta en el Museu d'Història
Foto: EUROPA PRESS

Javier Mariscal se suma a la campanya que pretén reflectir un moment històric

   BARCELONA, 7 Oct. (EUROPA PRESS) -

Un total de 80 artistes catalans han cedit una obra a '#ArtVeuiVot', el projecte promogut per diferents entitats de la societat civil catalana que utilitza l'art com a forma d'expressió a favor de la consulta, i que s'exposa des d'aquest dimarts al Museu d'Història de Catalunya.

   Sota la premissa de reivindicar "el dret que reclama una majoria", s'ha ofert a artistes catalans de diferents disciplines un espai on expressar-se i posicionar-se, segons ha explicat en roda de premsa l'organitzador de la mostra i president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalans, Xavier Vinyals.

   Els artistes participants --pintors, músics, dissenyadors gràfics i creadors audiovisuals, entre d'altres-- han cedit una obra feta específicament per a la mostra, "amb total llibertat creativa, i amb molta solidaritat", col·laborant tot i estar de vacances o trobar-se a l'estranger.

   Entre els participants es troba el reconegut dissenyador Javier Mariscal, la creació del qual --les paraules 'Dret a decidir' sobre fons negre--, consisteix a "lletres de colors vius que criden i reivindiquen amb alegria una cosa molt important per a qui ho ha escrit (...); llums de neó al cel negre d'una nit sense estrelles", segons ha definit l'artista.

UNA CAMPANYA SOCIAL

   La mostra, que a més de Barcelona visitarà altres localitats catalanes --Reus, Lleida, Girona i Sabadell, de moment--, és d'accés gratuït i no suposarà cap guany econòmic per a les organitzacions i els artistes, però passarà a formar part del patrimoni del Museu d'Història de Catalunya.

   '#ArtVeuiVot' i el museu posen a la disposició dels 920 ajuntaments de municipis que han aprovat la moció a favor de la consulta del 9 de novembre per reproduir les obres i utilitzar-les, amb la finalitat que les imatges "quedin en la retina de la societat", que les faci seves.

   Els organitzadors han posat en marxa una campanya de comunicació que vol socialitzar l'exposició, a través de xarxes socials, perquè arribin a la població i es converteixin en icones i símbols que, en un futur, "poden ser històrics", com ha passat amb obres d'art de la Guerra Civil o la Transició.

ART A MÉS D'HISTÒRIA

   El nou director del Museu d'Història de Catalunya, Jusèp Boya, s'ha mostrat content amb la decisió que va prendre el seu predecessor d'oferir un espai a la mostra d'art, i ha reivindicat aquest nou paper que adopta la institució com a espai de trobada entre l'art contemporani i la història.

   "Ara que les fronteres de l'art es desdibuixen més que mai, el Museu d'Història vol ser aquest espai d'expressió que reclama la ciutadania i les forces polítiques", ha conclòs Boya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés