Actualitzat 09/05/2014 14:24

300 artistes visuals catalans donen suport al dret a decidir en un manifest

El conseller de Cultura Ferran Mascarell con el artista Enric Pladevall
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

Tres-cents artistes catalans, entre els quals hi ha el fa poc mort Josep Maria Subirachs, han signat el manifest 'Artistes visuals pel dret a decidir', que s'ha lliurat aquest divendres al conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell.

Segons ha informat un dels quatre artistes impulsors del manifest, Enric Pladevall, els artistes visuals han volgut posicionar-se com a col·lectiu, ja que volen "votar i ser".

Ha explicat que es vol actuar com artistes de projecció internacional com Joan Miró, Antoni Tàpies i Pau Casals, que van portar a l'exterior la imatge de Catalunya i van ser ambaixadors de la cultura catalana.

A més de personalitats catalanes, han signat el manifest l'artista madrilenya Ana Gallinal i la valenciana Carmen Calvo, a més d'alguns galeristes i gestors que han volgut sumar-se a la proposta.

D'entre els noms que apareixen com a signants, destaquen l'anteriorment citat Subirachs --que va signar el manifest un mes i mig abans de la seva mort--, Ignasi Aballí, Franc Aleu i Riera, Frederic Amat, Narcís Comadira, Perejaume, Frederic Perers, Joan Fontcuberta, Jaume Plensa, Joan Rom i Carlos Santos, entre d'altres.

Pladevall ha assenyalat que a dia d'avui només queda mig any per a la data de la consulta, i que es permetrà a aquells artistes que ho vulguin adscriure's al document fins a la vigília de la consulta.

Ha aprofitat la presència del director del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), Bartomeu Marí, perquè potenciï els artistes catalans en les exposicions del centre, ja que segons ha assenyalat, s'exposen molts artistes estrangers.

"ELS CIUTADANS FAN POLÍTICA"

Mascarell s'ha compromès a fer arribar al president de la Generalitat, Artur Mas, i al Parlament el manifest dels artistes, i ha valorat que "els ciutadans siguin els que facin política".

Ha expressat que "no es pot negar la democràcia en nom de la democràcia", referint-se a les contínues negatives del govern espanyol per negociar amb el català en el procés sobiranista al·legant la Constitució, i ha assenyalat que, tot i que Catalunya sempre ha respectat la cultura espanyola, poques vegades s'ha vist corresposta.

Els artistes han demanat al conseller que, si Catalunya s'independitza, la situació dels artistes deixi de ser "deplorable" i es legisli una llei de mecenatge diferent de l'actual, perquè els artistes joves trobin suport, i ha recordat que sense riquesa no hi ha cultura, ja que els moviments culturals --com el Modernisme i Noucentisme-- es van donar en etapes de bonança econòmica perquè la cultura és cara.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés